Det förstärkta amorteringskravet innebär att nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet.
– Hushållens skuldsättning har ökat kraftigt under ett stort antal år. Den ökande skuldsättningen bygger upp stora risker för svensk ekonomi. Det är rimligt att nya bolånetagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster amorterar sina skulder, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
– Vi måste minska riskerna för en allvarlig ekonomisk kris i Sverige.
Enligt regeringen kommer 14 procent av nya bolånetagare beröras av kravet och hälften av dessa beräknas då minska sin belåning. Bland dem som berörs hamnar den ökade amorteringen på i genomsnitt 2.000 kronor per månad.
– Detta kommer generellt påverka hushåll med mycket god ekonomi och i de allra största städerna, säger Per Bolund.
Som Fria Tider tidigare skrivit har bostadspriserna stigit med 40 procent på tre år i Sverige och det genomsnittliga hushållet har nu skulder motsvarande 1,8 gånger samma hushålls årsinkomst efter skatt, vilket ger en skuldkvot på 180 procent.
Runt 13 procent av hushållen har dock skuldkvot på 6 gånger årsinkomsten eller mer, vilket anses hota den finansiella stabiliteten.
Finansinspektionens ändrade föreskrifter med förstärkt krav på amortering av bolån föreslås gälla från och med den 1 mars 2018.