Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Professor: Byt strategi nu – krossa kurvan

Publicerad 26 maj 2020 kl 17.15

Inrikes. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell fortsätter gissa att 20-25 av stockholmarna smittats av coronaviruset. Men det är inte sannolikt, och därför behöver Sverige byta strategi, anser Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi.

Dela artikeln

Sveriges coronastrategi har inte varit någon succé. Enligt en rad bedömare väntas den svenska ekonomin på längre sikt inte klara sig bättre än andra länder, och massdöden är gigantisk jämfört med övriga nordiska länder.

De senaste 30 dagarna har dödstalet i Norge ökat med 31 personer. I Sverige har det ökat med 1.931.

Förra veckan sade infektionsprofessorn Björn Olsen att Sverige måste erkänna sitt misstag och snabbt byta strategi mot viruset.

Även Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi på Uppsala universitet, anser nu att strategin behöver ändras, förklarade hon i gårdagens SVT Aktuellt.

Vad Sveriges "coronastrategi" fullt ut varit är svårt att veta. Länge talades det om "flockimmunitet", men sedan kallade statsepidemiolog Anders Tegnell plötsligt detta för en "myt". Hur myndigheten räknat och på vilka grunder man fattat sina beslut är, till skillnad från i andra länder, strikt hemligt.

Dock har man varit tydlig med en sak, att trycka ned "kurvan" så långt att vården klarar smittan. Samtidigt har man uttryckligen sagt att man inte helt vill stoppa viruset.

Men Tove Fall anser nu att det är just det man bör göra, alltså trycka ned smittan så mycket det bara går, inte bara plana ut den för att matcha vårdkapaciteten.

Bakgrunden är att så få svenskar smittats av viruset. Enligt Folkhälsomyndigheten egna antikroppsstudier var bara drygt 7 procent av stockholmarna smittade. Anders Tegnell var inte nöjd med dessa siffrorna, men i stället för att ändra strategi vill han göra om studien.

Tegnell fortsätter gissa att cirka 25 procent i Stockholm har smittats av corona. Men det anser Tove Fall vara osannolikt. Björn Olsen har i sin tur kallat antagandet för en "omöjlighet".

Folkhälsomyndighetens antikroppsstudie stämmer överens med andra studier som gjorts i Europa. Siffrorna visar att det kommer ta väldigt lång tid innan hela befolkningen är smittad. Därför vill alltså Tove Fall byta strategi, och rädda liv.

Hon är en av dem som ligger bakom coronaappen vid Lunds universitet. Även den visar mycket låg smitta i landet, särskilt i Skåne.

– Nu tänker jag att det är dags att vässa målet ytterligare, inte bara satsa på att gå precis under maxkapaciteten i vården, utan faktiskt trycka ner smittan så långt det går för att förhindra sjukdom, förhindra kroniska komplikationer, förhindra död, för att få vården att fungera igen och öppna upp samhället och gå i takt med övriga världen, förklarade hon i måndagens SVT Aktuellt.

Detta ska göras genom smittspårning, testning och isolering.

– Varje bruten smittkedja innebär färre smittade och färre sjuka.

Åtgärder som går ut på att trycka ner smittan så mycket det bara går är mer effektiva, anser hon, och det syns redan runtom i Europa.


Nyheter från förstasidan

Beskedet: Ukraina blir "aldrig" medlem i EU

Definitivt stopp från Ungern. Budapest kommer alltid att lägga in sitt veto mot en ukrainsk EU-anslutning, enligt nytt besked.0 

Ekonominyheter

Betalsektorns klimatfokus helt onödigt

Har ingen märkbar klimatpåverkan – alls.. Nu visar en ny rapport från Riksbanken hur meningslös sektorns gröna omställning egentligen är.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Mer från Inrikes

Pojke "under 15 år" knivhögg kvinna i Malmö

Träffade i halsen och ansiktet.. Pojken greps och överlämnades sedan till sociala myndigheter.0 

Liberala förslaget: Låt staten omhänderta barn redan på BB

Så ska våldsvågen brytas, enligt Johan Pehrson.. "Alltför många barn i dag växer upp och fostras in i kriminella miljöer."0 

Vetenskap

Födda under pandemin drabbas mer sällan av astma. Skyddades mot luftvägsinfektioner i tidiga år.0 

Forskarlarmet: AI:n kan redan klona sig själv. Vi kan redan ha passerat ödesmättade "röda linjen".0 Plus

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0