170.359 våldsbrott anmäldes förra året. Det är en ökning med 4,4 procent jämfört med året innan.
Men trots att våldsbrotten ökar är det allt färre av dem som klaras upp. Förra året var det bara 19.052 våldsbrott som redovisades för åklagare, en minskning med 6,3 procent jämfört med 2015.
Statistiken är lika nedslående för de flesta andra brottstyper. Antal skadegörelsebrott som går vidare till åklagare minskade förra året med 17,3 procent, för bedrägeribrotten var samma andel över 40 procent.
För skadegörelsebrotten kan minskningen delvis förklaras med att polisen fick in signifikant färre sådana anmälningar förra året, men bedrägeribrotten fortsätter att öka kraftigt.
Det är inte bara färre brott som klaras upp, poliserna tar allt mer tid på sig för att utreda varje fall. 2014 lades i genomsnitt 127 arbetstimmar ned på att utreda ett våldsbrott, förra året hade den siffran ökat till 144.
– Förra året blev besvärligt på många sätt. Ökat dödligt våld med skjutvapen, arbetet vid gränskontroller och runt asylboenden och en stor intern turbulens på grund av omorganisationen har påverkat resultaten, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett uttalande.
De många asylinvandrare som den rödgröna regeringen beslutade att släppa in i Sverige 2015 tas upprepade gånger upp i årsredovisningen. Asylinvandringen har gjort att "polisen ställts inför stora utmaningar", heter det.
Polisen satsar nu på att anställa civila utredare och köpa in nya IT-system i en förhoppning om att vända trenden och klara upp fler brott.