"Vi som skriver under detta öppna brev anser att den svenska regeringen omedelbart måste vidta åtgärder för att följa Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer. Åtgärderna skall syfta till att kraftigt begränsa kontakten mellan människor i samhället samt att kraftigt öka kapaciteten att testa personer för Covid-19 infektion."
Så står det i uppropet, som skrivits av fem professorer vid Karolinska institutet samt en professor vid Chalmers och Göteborgs Universitet.
I Sverige har kontroversiella Folkhälsomyndigheten beslutat att endast personer som är i behov av sjukhusvård eller misstänkt smittad vårdpersonal ska provtas för covid-19. Men enligt professorerna är ökad testning nödvändigt:
"Det är en förutsättning för att kunna fatta väl underbyggda politiska beslut på kort sikt och för att understödja sjukvården. Dessutom är testning mycket viktig för att man på sikt ska kunna skaffa sig ett underlag för att bedöma en lämplig tidpunkt när vi kan lyfta restriktioner och därmed minimera skadan på ekonomin. Kvaliteten av dataunderlag är avgörande, eftersom det avgör de statistiska modellernas värde."
Erfarenheten från Kina och Sydkorea bekräftar att dessa åtgärder är viktiga och har effekt, enligt uppropet:
"Åtgärderna måste komma på plats så fort som möjligt, precis som nu sker i våra europeiska grannländer. Vårt land skall inte vara ett undantag från arbetet att bromsa pandemin. Att låta smittan härja fritt och på så sätt kunna skapa en flockimmunitet, på samma sätt som uppstår vid en influensaepidemi, har lågt vetenskapligt stöd. Vi kan fortfarande påverka virusets framfart. Vi vill att regeringen agerar nu!"
Pressen på regeringen och Folkhälsomyndigheten blir allt hårdare från forskarvärlden. Igår krävde 14 forskare, bland annat Björn Olsen och Joacim Rocklöv, i en debattartikel i Dagens Nyheter att Folkhälsomyndigheten förklarar bakgrunden till Sveriges avvikande strategi mot coronaviruset.