Befintliga bolånekunder utgörs till stor del av medelålders svensk medelklass, som är en viktig väljargrupp som inte politikerna vill stöta sig med. Gruppen erbjuds därför en gräddfil när det nya amorteringskravet nu enbart omfattar nya lån som ges med en bostad som säkerhet, från och med den 1 juni 2016.
– Amorteringskravet behövs för att dämpa riskerna kopplade till hushållens skulder och kan bidra till en lugnare utveckling på bostadsmarknaden. Förslaget innehåller undantag för nyproduktion, men är på det stora hela i linje med det förslag FI presenterade i mars, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.
Förslaget innebär att nya bolån, om lånet är större än 70 procent av bostadens värde, ska amorteras ned med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Om belåningsgraden understiger 70 procent ska lånet amorteras ned med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.
I praktiken gäller amorteringskravet endast unga bolånetagare och den som köper nytt, eftersom ett befintligt lån inte behöver amorteras. Detta gäller även om man efter att reglerna börjat gälla byter bank, förutsatt att lånet inte utökas.
FI ser ett behov av att ha möjlighet att kunna vidta fler åtgärder om skuldsättningen fortsätter att stiga snabbt, även efter att amorteringskravet kommit på plats. För att kunna genomföra fler åtgärder behöver FI:s befogenheter dock förtydligas. Det är viktigt att detta sker skyndsamt, påpekar myndigheten.