Northvolt, som befinner sig i en stark expansionsfas, stänger nu plötsligt en tredjedel av sin fabrik i Skellefteå och avbryter av allt att döma expansionen för att satsa på ren överlevnad.
Företaget ska minska antalet anställda och skär ned kraftigt, meddelade Northvolt i ett pressmeddelande på måndagen.
– De har uppenbart stora problem men hur stora vet vi inte eftersom bolaget är mycket förteget, säger Kristian Åström, Sveriges Radios ekonomikommentator, till Ekot.
Bolaget bränner kapital och har inte tillräckligt med intäkter. Därför behöver man snabbt få in 15 miljarder kronor, men den finansieringsrundan går trögt.
Klart är i alla fall att om bolaget går i konkurs så är det ett problem för väldigt många, eftersom det varit opportunt bland annat för stora pensionsförvaltare att "investera i grön omställning" på senare år.
– Till exempel Folksam och AMF har satsat flera miljarder. Skellefteå kommun har investerat för att matcha Northvolts expansion och Riksgälden, alltså svenska staten, har ställt ut kreditgarantier för bolaget på 1,2 miljarder dollar, säger Åström.
– Men Northvolt är ett nyckelföretag i regeringens
– På ett europeiskt plan rynkas nu ögonbryn, för Northvolt är en stor spelare på batteriområdet med planer på fabriker i bland annat Tyskland. Batterier är en "strategisk produkt" enligt EU-kommissionen och en viktig del i EU:s industripolitik och omställningen till en industriell grön värdekedja. Alternativet, det är ett stort beroende av Kina som man nu av politiska skäl vill komma ifrån.