Trots kraftiga förluster i den svenska vindkraftsverksamheten planerar Vattenfall att investera ytterligare 72 miljarder kronor i nya vindkraftsprojekt fram till 2029.
De tre största bolagen – Vattenfall Vindkraft AB, Vattenfall Vindkraft Sverige AB och Blakliden Fäbodberget AB – gjorde alla betydande förluster. Allra sämst gick det för Blakliden Fäbodberget AB, som äger en ny vindkraftspark i Västerbotten.
Samtidigt planerar det statliga energibolaget att investera ytterligare 72 miljarder kronor i ny vindkraft i Europa mellan 2025 och 2029. En stor del av dessa pengar ska gå till projekt i Sverige, bland annat i Bruzaholm, Velinga och norra Norrland.
Hur Vattenfalls investeringar i svensk vindkraft fallit ut ekonomiskt syns inte i koncernens officiella redovisning. Där redovisas resultaten samlat för vindkraftsverksamheten i flera länder. För att få fram siffrorna har Affärsvärlden gått igenom årsredovisningar för bolag som Vattenfall äger de svenska vindkraftstillgångarna genom.
Enligt beräkningarna innebär förlusten en negativ avkastning på -7 procent och en rörelsemarginal på -56 procent.
En ljuspunkt är Vattenfall Toledo Vind AB, där Skandia är delägare. Det bolaget redovisade en mindre vinst för 2023, vilket enligt Affärsvärlden kan bero på att det främst äger äldre, redan avskrivna turbiner.
Trots upprepade frågor under en månads tid har Vattenfall valt att inte kommentera varför den svenska vindkraften går med förlust.
– Vindkraft är en viktig del, inte bara av Vattenfalls verksamhet och energimix utan även av den svenska energimixen, säger Johan Sennerö, pressekreterare hos Vattenfall, i ett skriftligt svar till Affärsvärlden.
Vattenfall pekar på att det samlade affärsområdet för vindkraft – med verksamhet främst utanför Sverige – är lönsamt. Hur man ser på de svenska förlusterna vill man dock inte uttala sig om.