Bostadsmarknaden blir tuffare och tuffare, en gång i tiden räckte det att du hade ett jobb, sedan skulle du ha ett fast jobb och nu räcker inte det heller utan nu måste du ha ett fast jobb som genererar tillräckligt många gånger hyran i nettolön, säger Michael Anefur som är regeringens samordnare i frågor om hemlöshet.
Samtidigt har arbetsmarknaden blivit tuffare. I princip krävs en högskoleutbildning numera även för lågkvalificerade jobb, enligt statistik som har publicerats i svensk fackpress.
Enligt Socialstyrelsens siffror från 2011 var det omkring 34.000 personer som rapporterades in som hemlösa eller utestängda från den ordinarie bostadsmarknaden redan under det året. Bland dessa personer ingår i princip alla samhällsgrupper utom invandrare, som vid ankomst till Sverige får sina bostäder "anvisade" och går före i alla bostadsköer. Dessa förmåner gäller även för invandrare som har tagit sig illegalt till Sverige.
När Fria Tider kontrollerade bostadssituationen i Sverige under lördagen var kötiden i huvudstaden Stockholm 55 år för en tvårums hyresrätt. Det genomsnittliga slutpriset på tre slumpvis utvalda tvårummare på Booli.se var i Stockholms innerstad 3,2 miljoner kronor.
Vi kontrollerade även andrahandsmarknaden, där en tvåa på den billigaste stadsdelen Södermalm erbjöds antingen till fast pris eller "till högstbjudande" med ett utropspris på mellan 15.000 och 20.000 kronor i månaden. Under rubriken "Krav på dig som hyresgäst" fick vi veta att hyresgästen, utöver den väl tilltagna hyran, förväntas kunna visa upp en fast inkomst, inga betalningsanmärkningar, goda referenser från tidigare hyresvärd samt vara djur och rökfri. "Upplysningar kommer att ske", meddelade uthyraren vidare i sin annons.
Möjligheten att erbjuda hyresrätter "till högstbjudande" införes av Sverigedemokraterna och Fredrik Reinfeldts regering under förra året, genom en lagändring som oppositionen kallade för ockerhyresreformen.