Det var i en artikel om Ungerns roll under Förintelsen som den 79-årige rasisten uttryckte flera starkt negativa åsikter om den icke-judiska ungerska majoritetsbefolkningen. Sedan dess har den konservativa delen av den ungerska pressen varit starkt kritisk mot Kertesz och i förra veckan meddelade han att han tvingats fly till Kanada tillsammans med sin fru.
I ett pressmeddelande säger Kertesz att han hotats och trakasserats samt att han "fruktar för sitt liv" i Ungern. Några konkreta hot har han dock inte kunnat ge exempel på, men Kertesz pekar ut ett antal kritiska artiklar i pressen som han uppfattar som "medial förföljelse".
Västerländska kommentatorer har inte varit sena med att ge stöd åt den kontroversielle författaren.
"Jag uppmanar alla intellektuella att sätta sig in i situationen i Ungern. Det som händer där är en skam. Om Ungern sökt medlemskap i EU idag hade landet inte beviljats medlemskap. Romerna diskrimineras och förföljs öppet och skamlöst. Antisemitismen breder ut sig. Oppositionella tystas - t.ex. genom att sändningstillstånd dras in för oppositionell radio -Klub Radio. 30- och 40-talet är inte långt borta - hur kort är vårt minne?", skriver Socialdemokraternas politiska rådgivare Ulla Rydbeck på sin blogg, dock utan att återge de uttalanden som låg till grund för kontroversen.
Inte heller TT-AFP vill berätta varför ungrarna är så arga på den 79-årige författaren:
"I augusti skrev Kertesz en artikel där han fördömde Ungerns roll under Förintelsen. Efter det startade en politisk kampanj mot honom från högsta ort", nöjer sig nyhetsbyrån med att konstatera.