Grafen består av ett enda lager av kolatomer och kan vara det mest användbara material som mänskligheten har fått tillgång till hittills.
Materialet är världens starkaste hårdare än diamant men ändå lätt och flexibelt. Det leder ström mycket snabbare än kisel och kan fungera som en genomskinlig ledare, som kombinerar elektriska och optiska funktioner.
Grafenets unika kombination av överlägsna egenskaper gör materialet till en förmodad utgångspunkt för nya banbrytande teknologier inom en rad områden. Nu vill EU se till att europeisk industri får tillgång till spjutspetsforskning på området.
Idag finns många idéer om förbättrad teknik, såsom ultrasnabb och formmässigt flexibel elektronik såsom trycksensorer för tryckkänsliga skärmar, elektroniskt papper och böjbara smarta telefoner samt lättare och mer energieffektiva flygplan. På sikt förväntas grafen ge upphov till helt nya typer av ultrasnabba datorer och revolutionerande medicinska tillämpningar såsom konstgjorda näthinnor.
Chalmers tekniska högskola i Göteborg ska fungera som koordinator för det gigantiska projektet. Verksamheten har även rekryterat ett vetenskapligt råd, där bland annat 2010 års nobelpristagare i fysik, André Geim och Konstantin Novoselof, ingår. De båda fysikerna fick priset för att för första gången ha skapat rent grafen år 2004.
Det vetenskapliga rådet har utsetts av ett internationellt inte svenskt team av forskare och experter. Något som i sin tur möjligen kan förklara varför André Geim rekryterats till projektet trots sina uttalanden i klippet nedan.