– De som arbetar här gör nytta, men de som inte arbetar kommer behöva återvända när deras hemländer är säkra, säger De grönas Robert Habeck, nuvarande tysk vicekansler, i en intervju med Deutschlandfunk.
Av Tysklands cirka en miljon syrier lever ungefär hälften på bidrag, och mellan 300.000 och 400.000 saknar jobb.
Förslaget har väckt uppståndelse, inte minst eftersom De gröna tidigare varit starka kritiker av Alternativ för Tyskland, AFD, och deras invandringspolitik. Det är dock inte bara De gröna som ändrat tonläge. Även den vänsterextrema socialdemokratiska inrikesministern Nancy Faeser har sagt att skyddsstatus för syrier ska omprövas och att de som inte längre har skyddsskäl ska skickas hem.
Från "FCK NZS" till återvandring
Kritiker misstänker att det hela bara är ett politiskt spel för att vinna tillbaka röster från det växande AFD, som inför nyvalet når rekordnivåer i opinionsmätningarna med 21,5 procent samtidigt som de andra partierna försöker totalförbjuda den nya motståndaren.
Genom att efterlikna AFD:s förslag hoppas de etablerade partierna bromsa stödet för det invandringskritiska partiet, men många frågar sig om de verkligen avser genomföra någon återvandring på riktigt.
Tidigare har liknande löften uteblivit, och den sittande rödgröna regeringen har till och med finansierat webbplatser som ger invandrare råd om hur de undviker att bli utvisade.
De gröna har också fått kritik för att de försöker utnyttja frågan för politiska poänger utan att ta ansvar för konsekvenserna av sin tidigare migrationspolitik. Kommentatorer pekar på hur partiets ledning för några år sedan hyllade paroller som "Vi har plats" och lovordade mångkulturens ljuvligheter, för att nu "vända kappan efter vinden".
Nyvalet i Tyskland är utlyst till den 23 februari 2025.