Regeringen har beslutat att sälja statliga Bilprovningen till det tyska företaget TÜV Rheinland. Beslutet har mött hård kritik på grund av företagets inblandning i den så kallade PIP-skandalen.
TÜV Rheinland, som är specialiserat på certifiering och kvalitetskontroll, godkände de omdiskuterade PIP-implantaten som orsakade stor skada för tusentals kvinnor världen över.
Implantaten, som innehöll billigare industrisilikon istället för medicinskt godkänt silikon, sprack med tiden och ledde till rättsprocesser i flera länder.
Så sent som förra året beslutade en fransk domstol att företaget skulle ersätta drabbade patienter med i genomsnitt motsvarande 200.000 per person, vilket ledde till att ett antal svenska kvinnor fick ersättning.
V-ledaren Nooshi Dadgostar riktar skarp kritik mot affären:
– Jag vet att regeringen vill privatisera det mesta, men att sälja ut den svenska bilbesiktningen till ett tyskt bolag som är ökänt för en bröstimplantatskandal, det tar faktiskt priset. Regeringen måste tänka om, säger hon till Aftonbladet och tillägger:
– Det är en typisk verksamhet som ska ligga i statlig regi i Sverige.
Även Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg varnar för konsekvenserna:
– Det här kommer att drabba vanligt folk i form av högre kostnader. Risken är också att det kommer bli mer fusk i systemet, säger han till samma tidning.
Regeringen försvarar beslutet och framhåller att TÜV Rheinland har klarat alla krav på etiskt uppförande. Statssekreterare Lars Hjälmered menar att köpet är grundligt granskat och uppfyller de krav som staten ställer på köpare av statliga bolag.
Bilprovningen har funnits sedan 1963 och driver idag över 100 stationer runtom i Sverige.