Ädelmetallerna

Brics-länderna vill ta över guldhandeln

Publicerad 29 oktober 2024 kl 08.59

Ekonomi. Ryssland har föreslagit att Brics-länderna ska skapa en egen marknadsplats för handel med ädelmetaller liknande den amerikanska råvarubörsen Comex. Det planerade draget väntas kunna rubba de etablerade internationella prissättningsmekanismerna för guld, silver, platina och andra ädelmetaller.

Dela artikeln

Nyheten kommer kort efter att Brics-ländernas ledare under onsdagen antog en deklaration om ökat utbyte av ädelmetaller mellan medlemsländerna baserat på gemensamma produktkvalitetsstandarder.

På torsdagen gjorde Rysslands finansministerium ett eget officiellt uttalande.

"Skapandet av en mekanism för metallhandel inom Brics-länderna kommer att leda till en rättvis och jämlik konkurrens baserad på börsprinciper", hette det i ett pressmeddelande därifrån, enligt den ryska nyhetstjänsten Oreanda.

– Mekanismen kommer att omfatta skapandet av instrument för prissättning av metaller, standarder för produktion och handel med tackor, ackreditering av marknadsdeltagare, clearing och revision inom Brics-länderna, förklarade Rysslands finansminister Anton Siluanov.

– De deltagande länderna kommer att få ett pålitligt och stabilt sätt att bedriva handel inom samarbetet.

Finansministeriet tillade att de förväntar sig att Brics marknadsplats "kommer att bli en huvudaktör inom prisbildning för ädelmetaller".

Gulduppbackad Brics-valuta
Andy Schectman, VD och ägare av Miles Franklin Precious Metals, berättade för Kitco News i en intervju att denna veckas Brics-toppmöte kan påskynda en global finansiell omställning som kan leda till att guldet återetableras som den viktigaste världsvalutan.

Enligt Schectman skulle en sådan nyordning kunna leda till att guldets värde ökar till uppemot motsvarande 1,5 miljoner kronor per troyuns, att jämföra med dagens pris på knappt 30.000 kronor per troyuns.

Schectmans beräkning bygger på rapporter som visar att Brics-länderna planerar att införa ett nytt globalt valutasystem, som går under arbetsnamnet "enhet".

Enligt ett informationsblad skulle priset på en "enhet" till 40 procent vara knutet till värdet av guld och till 60 procent vara knutet till en korg av Brics-ländernas nationella valutor.

Valutan är utformad som en "apolitisk valuta", som en konsekvens av Brics-ländernas oro för hur USA använder den amerikanska dollarns ställning som världsvaluta i politiska syften.

– Låt oss kalla det en acceleration av denna avdollariseringsprocess, och en övergång till ett nytt system, säger Schectman till Kitco och tillägger:

– Om vi inte agerar först är det mest sannolika utfallet att någon annan tar bort incitamentet att äga amerikanska dollar eller statsobligationer.

Brics-länderna, tillsammans med andra centralbanker globalt, har köpt på sig rekordstora lager av guld de senaste åren. Dessutom har centralbanker runt om i världen börjat återföra guld till sina egna länder för lagring. Riksbanken, som inte gjort något av detta, är närmaste ett undantag.

Tyskland, Österrike, Slovakien, Argentina, Nederländerna, Saudiarabien, Ungern, Belgien, Egypten, Senegal, Rumänien, Nigeria. Polen, Ghana, Indien, Turkiet, Frankrike, Serbien, Venezuela, Algeriet, Kamerun och Sydafrika är några exempel, enligt Schectman.

– Den vedertagna sanningen är att detta beror på att statsskuldmarknaden har politiserats. Det är antagligen en del av förklaringen, men om du tittar noggrannare på planerna för den föreslagna handelsvalutan "Enhet" så nämns det att länder kan prägla denna nya valuta med hjälp av det guld som de har inom sina gränser.

Schectman beskrev fyra scenarier för hur denna potentiella globala finansiella omställning kan ske, och ett scenario som innebär en omvärdering av guldet.

Ett av dem utgår från att USA har 8.000 ton guld i sin besittning, precis som det anges i de amerikanska nationalräkenskaperna. För att tillgångarna ska vara lika stora som skulder och eget kapital behöver guldet omvärderas i ett sådant scenario, enligt Schectman.

– Om du sätter guldpriset på 150.000 dollar per uns så låter det kanske galet, men din balansräkning är nu felfri.

Han tror att USA kommer att utfärda en ny valuta, en centralbanksuppbackad kryptovaluta (CBDC) som i sin tur backas upp av guld, om det värsta händer och den amerikanska dollarn förlorar sin ställning som världsvaluta. I ett sådant hypotetiskt scenario blir det mesta billigt – för den som äger guld.

– Bankerna som är överbelånade och underkapitaliserade, försäkringsbolagen, fastighetsmarknaden, obligationsmarknaden och aktiemarknaden kollapsar alla samtidigt. Sedan utfärdar man en ny CBDC kopplad till guld, och där är man.

– Guldet kommer att nå en nivå som ingen tror är möjlig, och det kommer att knytas till ett nytt system och aldrig sjunka tillbaka.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.