Ett av husen som sprängdes, och de två åtalade.

205 brottsoffer efter bombningar i Göteborg

Publicerad 28 oktober 2024 kl 17.33

Inrikes. Nu väcks åtal mot en 19-åring för tre fullbordade sprängdåd i Västra Frölunda i Göteborg i januari och mars i år. Ytterligare en tonåring åtalas för medhjälp till två av brotten.

Dela artikeln

Efter en rad explosioner i sydvästra Göteborg under årets första kvartal, ställs nu två tonåringar inför rätta.

– Vår uppfattning är att de här dåden har utförts i gängmiljö. Detonationerna har varit kraftfulla och det är bara tillfälligheter som gjort att ingen har dött eller blivit allvarligt skadad, säger utredningsledare Stefan Olofsson.

Den första sprängningen inträffade vid entrén till ett radhus i Önnered i Västra Frölunda den 6 januari i år. De materiella skadorna på bostaden blev omfattande och även närliggande hus skadades av explosionen. En tidig hypotes under polisutredningen var att den tilltänkta måltavlan för sprängningen var en anhörig till de boende i den drabbade fastigheten.

Exakt två månader senare, den 6 mars, inträffade ytterligare explosioner vid två närliggande fastigheter på Södra Dragspelsgatan i Västra Frölunda. Även här uppstod stora skador på fastigheterna, och några av de boende skadades också fysiskt.

När polisen jämförde de båda utredningarna stod det klart att det fanns gemensamma nämnare. Redan efter den första explosionen väcktes polisens intresse för en 19-årig man som förekom i utredningen. Efter explosionerna i mars blev han högintressant för polisen och greps. Han misstänktes vara den som utfört detonationerna och kunde knytas till samtliga explosioner genom vittnesmål och övervakningsmaterial. Ytterligare en person i samma ålder greps också.

– Det som sticker ut och verkligen ska understrykas är det stora antalet målsägare som skadats eller utsatts för betydande risker. Totalt handlar det om 205 brottsoffer som på olika sätt har drabbats av de här våldsdåden, säger Stefan Olofsson i ett uttalande.

Den 19-åring som misstänks vara utförare åtalas för grov allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor i tre fall samt misshandel i två fall. Det rör sig om en afrikan med tolkbehov på engelska.

Hans jämnårige kumpan, en 19-årig statslös arab, åtalas för medhjälp vid två av explosionerna.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt inleds den 6 november.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tommy Robinson döms till 18 månaders fängelse

Skyldig till domstolstrots. Islamkritikern anses ha "undergrävt rättsstatens principer" genom att släppa en dokumentärfilm.0 

Ekonominyheter

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.