Lika många ouppklarade brott – trots 30 procent fler poliser

Publicerad 17 oktober 2024 kl 10.28

Inrikes. Sedan 2017 har regeringens anslag till Polismyndigheten ökat med 80 procent och personalstyrkan har vuxit kraftigt. Men andelen grova brott som klaras upp har inte förändrats, visar en ny utvärdering från Brå som publiceras idag.

Dela artikeln

Antalet anställda i polisens utredningsgrupper för grova brott har ökat med drygt 30 procent mellan 2018 och 2023. Andelen uppklarade brott ligger däremot oförändrat på 19 procent under hela tidsperioden. En utveckling som enligt Brå delvis kan förklaras av att de grova brotten blivit betydligt fler och även mer komplexa.

– Vi ser att polisen har haft en otillräcklig förmåga att möta utvecklingen av de grova brotten under de senaste åren. Personaltillväxten har skett för sent i förhållande till brottsutvecklingen och det har blivit svårare att hitta personal med rätt kompetens. Situationen är särskilt allvarlig i polisregion Stockholm, som haft en betydligt lägre tillväxt än övriga regioner, säger Kristin Franke Björkman, utredare på Brå.

Uppklaringen för grova brott kopplade till organiserad brottslighet, som sprängningar och skjutningar, har dock ökat från 27 till 30 procent under den studerade perioden. Denna typ av brott har varit tydligt prioriterade, vilket delvis skett på bekostnad av utredning av andra typer av brott.

– För att hantera de allra grövsta brotten har lösningen ofta varit att låna in personal från andra delar av myndigheten som vanligtvis inte hanterar grova brott, men de här tillfälliga förflyttningarna är inte en effektiv användning av personalresurserna utan skapar snarare ett ”hål” som flyttas runt i organisationen, säger Lina Fjelkegård, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Förutom att flytta personal har det har också blivit vanligare att grova brott inte utreds av specialiserade grupper utan av lokalpolisområdena. Det riskerar att få en negativ inverkan på lokalpolisområdenas utredning av mängdbrott. Brås analyser visar att lokalpolisområden med hög andel grova brott generellt har lägre uppklaring av mängdbrotten.

Brå har även analyserat utredningsresultaten för brott i nära relation, våldtäkt och brott mot barn, så kallade brott mot särskilt utsatta brottsoffer. Sedan resursförstärkningen inleddes har antalet anställda som ska utreda dessa brott ökat med 70 procent samtidigt som ärendeinflödet varit konstant. Trots den här utvecklingen har uppklarningen bara ökat från 12 till 14 procent.

– Den kraftiga personaltillväxten har inte gett de resultat man kan förvänta sig när det gäller brott mot särskilt utsatta brottsoffer. Här finns potential att öka uppklaringen, men inte genom ytterligare personaltillväxt. Personalsituationen är på flera håll instabil med hög frånvaro och brister i ledning och styrning, och det är något myndigheten behöver se över, säger Kristin Franke Björkman.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Långtidsarbetslösheten fortsätter att öka

Dystra siffrorna.. "Fler är arbetslösa längre och deras situation är svår."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.