Tysklands blivande förbundskansler Friedrich Merz har fått kritik för att omedelbart efter valet ha brutit sina sina vallöften – bland annat om stänga gränsen och om den så kallade skuldspärren.
Nu vill den 69-årige politikern åtala och straffa vanliga tyskar som "ljuger" på internet, skriver Bild.
Tidningen har tagit del av ett arbetsdokument från partiernas arbetsgrupp för kultur och media. Enligt dokumentet vill den blivande regeringen genom förbud bekämpa "desinformation och fake news" på sociala medier, något man menar utgör ett "hot mot demokratin".
Att "förolämpa" politiker är redan straffbart i Tyskland och den lagen tillämpas friskt mot tyskar som på sociala medier uttrycker minsta missnöje med makthavarna.
Politikerna slår i dokumentet också fast att yttrandefriheten inte gäller i dessa fall: "Avsiktliga spridning av falska faktapåståenden omfattas inte av yttrandefriheten."
"Man får ljuga"
Uttalandena har väckt kraftig kritik från flera framstående jurister i Tyskland.
– Man får ljuga, så länge det inte är straffbart – till exempel vid hets mot folkgrupp, säger Volker Boehme-Nessler, professor vid universitetet i Oldenburg, till Bild.
Han påpekar även att det inte är enkelt att avgöra vad som är ett faktiskt påstående och vad som är en åsiktsyttring. Boehme-Neßler kritiserar också dokumentets formulering om "hat och agitation".
– 'Hat och agitation' – det är inga juridiska begrepp. I grund och botten är spridningen av hat i Tyskland skyddad av yttrandefriheten. Ett påstående som 'Jag hatar alla politiker' utgör ännu inte ett brott.
Josef Franz Lindner, professor i juridik vid universitetet i Augsburg, menar att det vore direkt farligt för yttrandefriheten om den nya regeringen inför ett "fake news"-brott:
– Spridningen av falska påståenden är inte straffbar, inte olaglig, säger han, och varnar för att varje kontroversiellt uttalande då skulle kunna leda till åtal.
Det enda undantaget är att man inte får förneka Förintelsen, enligt Lindner.
Juristen Joachim Steinhöfel, som företräder flera klienter i mål rörande internetcensur, säger att CDU och SPD:s syfte är att "skrämma obekväma sociala medier". Han anser att politikernas planerade censur saknar konstitutionell grund.