Bland kritikerna är Elinor Odeberg, chefsekonom på den S-närstående tankesmedjan Arena Idé, som anser att sänkningen är otillräcklig i förhållande till hushållens nuvarande ekonomiska situation.
Hon hade föredragit en mer aggressiv strategi med minst en dubbelsänkning och menar att den försiktiga taktiken kommer att påverka konsumtion och boendekostnader negativt.
– Det påverkar hushållens konsumtion och inte minst boendekostnaderna vilket är det som tynger folk nu. Det kommer sannolikt innebära att fler bolånetagare väljer rörlig ränta trots att Thedéen själv har uppmuntrat till bundna lån för en större förutsägbarhet. Men nu kommer folk sannolikt att välja rörligt eftersom man förväntar sig att räntan ska sänkas framåt, säger Elinor Odeberg till Aftonbladet.
Elinor Odeberg bor själv i en lägenhet på Södermalm i Stockholm som är värderad till drygt 8,7 miljoner kronor.
Fredrik Kopsch, chefsekonom på den liberala tankesmedjan Timbro, delar Odebergs kritik och varnar för att den långsamma sänkningstakten kan förvärra situationen för både bolånetagare och företag. Han lyfter särskilt fram att de ekonomiska konsekvenserna kan slå hårt mot "personer i utanförskap", såsom utrikesfödda med låg utbildning, vilket kan leda till ökad arbetslöshet och sociala problem som segregation och kriminalitet.