Charlie Weimers besökte återigen Israel i december, och sade efteråt att han "mottogs med ett varmt bemötande".

"Är man nationalist och stödjer Israel, då är man kosher"

Publicerad 8 augusti 2024 kl 10.48

Inrikes. En nationalist blir inte "kosher" förrän han börjar stödja Israel, förklarar Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers. Samtidigt pågår en kritisk debatt om Europas så kallade koshernationalister, alltså invandringskritiska politiker som har nära band till Israel men som vägrar minska invandringen i sina egna länder när de kommer till makten.

Dela artikeln

Israels regering har tidigare fattat beslut om att SD ska betraktas som nazister, och israeliska regeringsföreträdare har förbjudits att ens vistas i samma rum som SD-politiker.

Uppenbarligen är förbudet emellertid inte absolut, och SD-topparna Charlie Weimers och Richard Jomshof kunde förra våren besöka Israel och träffa högt uppsatta politiker, bland annat företrädare för Benjamin Netanyahus Likud-parti.

De två SD-topparna har efter resan visat ett synnerligen starkt stöd för Israel – inte minst efter Hamas attack mot landet den 7 oktober – och skyltat med stora Israelflaggor på sociala medier.

Charlie Weimers besökte återigen Israel i december. Nu går den 41-årige politikern ett steg längre och förklarar hur han ser på nationalister som har en annan uppfattning än han i Mellanösternfrågan.

I en intervju med Fokus berättar Weimers – som egentligen är kristdemokrat men bytte parti till SD år 2018 i utbyte mot att han fick en plats i Europaparlamentet – att det "gjorde intryck" på honom när SD-ledningen uteslöt partiets ungdomsförbund SDU år 2015.

– Det gjorde intryck på mig, för ungdomsförbundet var pro-ryskt och anti-israeliskt. För mig är det två varningssignaler. Jag trycker att Israel är ett lackmustest för nationalister. Är man nationalist och stödjer Israel, då är man kosher. Är man nationalist och emot Israel, då kan det nog finnas mer bakom som inte är så trevligt, säger han.

Kosher är inom judisk tro ett begrepp för "ren" eller "godkänd" (motsvarar muslimernas halal).

Gustav Kasselstrand, som ledde SDU när förbundet uteslöts, uppmärksammar nu själv Charlie Weimers utspel och uppmanar på X folk att rösta på hans parti AFS istället.

"Partiet för dig som varken är halal eller kosher, bara svensk nationalist", skriver han.

Fenomenet väcker debatt
Frågan om Europas invandringskritiska och högerpopulistiska rörelser och deras band till Israel har diskuterats den senaste veckan, apropå den Israelkopplade islamkritikern Tommy Robinson och hans aktiviteter i Storbritannien.

Robinson har gjort sig känd för att hela tiden understryka att alla problem kopplade till invandringen bara har med religionen islam att göra, och han förespråkar i övrigt en mycket stor invandring från tredje världen.

Tommy Robinson knyts nu till kravallerna i England, som började efter att falska rykten spridits om att barnamördaren i Southport var en muslimsk asylsökare – trots att gärningsmannen i själva verket var en kristen afrikan född i Storbritannien.

Händelserna har åskådliggjort motsägelserna inom den antimuslimska ideologi – så kallad kontrajihadism – som ofta kombinerar en isolerad aversion mot islam med liberalism och ett närmast fanatiskt stöd för Israel. Ideologin, som har kallats koshernationalism, har fått fäste bland en del västerlänningar och i synnerhet invandringskritiker inom den så kallade boomergenerationen.

Den populära amerikanska högerdebattören Nick Fuentes konstaterar att i princip alla så kallade invandringskritiska rörelser och politiker i Europa har band till Israel, och att ingen av dem faktiskt minskar invandringen efter att ha kommit till makten.

Fuentes jämför med det Republikanska partiet och deras så kallade "Southern Strategy" på 1960-talet. Strategin, som brukar associeras med senatorn och presidentkandidaten Barry Goldwater, innebar att partiet tog över en stor del av väljarna från Demokraterna i den amerikanska Södern genom att låtsas vilja försvara vita människors intressen.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.