Var tredje britt stöder protesterna

Publicerad 7 augusti 2024 kl 08.47

Utrikes. En färsk opinionsmätning visar att drygt var tredje medborgare i Storbritannien stödjer de pågående invandringskritiska demonstrationerna. Var åttonde svarar samtidigt öppet att de sammankopplade våldsamma upploppen är berättigade, rapporterar Daily Mail – som beskriver undersökningen som en "chockmätning".

Dela artikeln

Enligt mätningen från Yougov stöder 34 procent av de tillfrågade demonstrationerna, medan en knapp majoritet (54 procent) motsätter sig dem.

Reform UK-väljare visar starkast stöd för de fredliga protesterna (81 procent), medan stödet är betydligt lägre bland Labours och Liberaldemokraternas väljare (18–19 procent). Bland Tories väljare är stödet splittrat (43 procent stödjer demonstrationerna och 48 procent motsätter sig dem).

Två tredjedelar pekar ut invandringen
Samtidigt uppger 82 procent av britterna att de våldsamma upploppen inte är berättigade – medan 12 procent öppet anger att kravallerna är berättigade. Sammanlagt 4 procent svarar "fullkomligt berättigade". Bland Reform UK:s väljare uppger var tredje att kravallerna är berättigade.

Sex av tio britter (58 procent) har åtminstone en viss sympati för de som deltar i de fredliga protesterna. När det gäller ansvaret för upploppen anser nio av tio britter att upploppsmakarna själva är ansvariga, medan 86 procent ser sociala medier som en drivande faktor bakom spänningarna. Sju av tio britter anser att vanlig media har ansvar för det som sker.

Så många som 67 procent lägger ansvaret på "de senaste årens invandringspolitik".


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.