Franska invandrarkaoset

Invandrarupplopp skakar Frankrike

Scrolla för videoklipp...

Publicerad 29 juni 2023 kl 12.06

Utrikes. Inbördeskrigsliknande scener utspelade sig under natten i franska förorter. Ett jättelikt invandrarupplopp sprider sig över landet och orsakar stor förödelse.

Dela artikeln

Polisstationer och stadshus attackeras och slås sönder, bilar, spårvagnar, skolor och andra byggnader sätts i brand, fängelsevakter beskjuts med raketer.

För andra natten i rad rasade invandrarkravallerna i Frankrike, och våldsamheterna har spridit sig från Paris förorter till en rad andra städer som Toulouse, Lyon, Strasbourg, Lille och Dijon.

150 personer har enligt polisen gripits efter kaoset under natten till torsdagen.

Poliser vittnar samtidigt om att de får order att inte ingripa mot våldsmännen.

Det hela utlöstes av att en 17-årig arab blev skjuten till döds av polisen i samband med en trafikkontroll i tisdags.

Händelsen fångades på film, men det går inte att se på filmen vad det är som får polisen att avlossa sitt tjänstevapen. Frankrikes liberala president Emmanuel Macron var dock snabb med att gå ut och kalla dödsskjutningen för "oförklarlig och "oförlåtlig" – något som knappast dämpade den upphetsade stämningen mot polisen bland invandrarna.

Många videoklipp från kravallerna sprids på sociala medier, bland annat ett där en grupp maskerade invandrare ger apljud ifrån sig och skriker "walla" medan de försöker slå sönder en polisstation. Afrikaner som passar på att plundra affärer syns – föga förvånande – också.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.