Riksbanken har under Stefan Ingves ledning försökt få upp inflationen till 2 procent genom att slaviskt följa det inflationsmål som de själva har fastställt.
Det är enligt Mitelman dock inget problem om inflationen är 1 procent, förutom för de som är "religiöst" bundna till siffran i inflationsmålet.
"En stark och stabil valuta är grundbulten för en låg och stabil inflation. I dagens situation bör importpriserna dämpas och det är av högsta vikt att faktiskt lyfta vår valutakurs", skriver Mitelman i en analys i Dagens Industri.
Enligt Mitelman är det tre faktorer som har lett till att vi har accepterat den ständiga kronförsvagningen.
För det första tror folk att Riksbanken är tvungen att få upp inflationen till de där 2 procenten, trots att det bara är ett mål som Riksbanken själv har formulerat.
För det andra finns det en övertro på fördelarna med en svag krona, trots att de flesta företag inte längre producerar sina produkter i Sverige med bara svenska insatsvaror.
För det tredje har politikerna aktat sig för att lägga sig i valutautvecklingen, för att inte riskera att bli misstänkliggjorda när det gäller synen på en fristående centralbank.
Den globala inflationen har stigit ordentligt, dels för att penningpolitiken har varit alltför lössläppt, dels för att produktion och leveranser har begränsats.
I Sverige har man dessutom, frivilligt, skapat en situation på elmarknaden som har accelererat kronans fall. För att lösa detta problem behövs två sorters insatser enligt Mitelman.
För det första bör Riksbanken deklarera att den vill se en starkare krona och sluta sälja kronor.
För det andra bör regeringen tydliggöra att den ser en stark krona som ett mål för sin politik.
En starkare krona skulle öka vår köpkraft och sänka inflationen. Det skulle dessutom ge regeringen en förbättring i opinionsmätningarna – eftersom många borgerliga väljare upplever att regeringen inte får så mycket uträttat, tror Mietelman.