Bostadsbubblan

Ingves i CNBC: "Väntat" att vi kraschar nu

Publicerad 12 januari 2023 kl 07.16

Ekonomi. Det svenska boprisfallet sätter skräck i allmänheten – men enligt nyligen avgångne riksbankschefen Stefan Ingves är det inte ett dugg förvånande att priserna nu kraschar. Marknaden är nämligen dysfunktionell och det är politikernas fel, säger han till CBNC.

Dela artikeln

Sverige står inför en "uppgörelsens dag" när huspriserna nu sjunker, rapporterar CNBC.

Bostadspriserna i Sverige har stigit relativt regelbundet under de senaste tio åren, upptrissade av låga räntor och en system där nästan alla bostadslån finansieras med rörliga räntor, noterar mediejätten.

Men nu sjunker fastighetspriserna. Och denna nedgång är inte överraskande med tanke på den "dysfunktionella" karaktär som den svenska bostadsmarknaden har, enligt Stefan Ingves, som ledde Sveriges Riksbank från 2006 till 2022 och nu uttalar sig skarpt kritiskt i intervjun med CBNC.

Under pandemin fortsatte fastighetspriser över Europa att stiga och Sverige var inget undantag. Efterfrågan på fastigheter sköt i höjden när stimulanserna ökades och bankerna lättade på utlåningen för att få fart på ekonomin.

Men nu faller priserna dramatiskt. Riksbanken signalerade i februari 2022 att den penningpolitiska styrräntan skulle stanna på noll, och förutspådde en slutlig ökning under andra halvåret 2024.

Men i bankens nästa penningpolitiska uttalande bara tre månader senare höjdes räntan till 0,25%. Räntorna fortsatte att öka under 2022, från 0,25% till 0,75% i juli, till 1,75% i september och 2,5% i november.

En ytterligare räntehöjning förväntas under februari, med en inprisad referensränta på 3 procent. Nu förutspår ekonomer en ytterligare nedgång i fastighetspriser.

Nordea Bank beräknar en 20-procentig nedgång i bostadspriser från toppen till botten.

Handelsbanken förutser också en dipp i priserna. Konjunkturinstitutet förväntar sig också en ytterligare nedgång de närmaste månaderna, som kommer att försätta sig senare under året.

Det finns en nedsida på 20 procent i prognosen, enligt SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

– Vi förväntar oss att (huspriserna) ska sjunka några procentenheter till ... så det kan gå från 20 till 25 procent kanske, men om det händer skulle det innebära att nästan hela pandemitoppen blir omvänd, säger han till CNBC.

Fallet på marknaden är en korrigering som knuffar svenska fastighetspriser tillbaka till dess förpandemiska prisnivåer.

Men den tidigare riksbankschefen säger att oron på Sveriges bostadsmarknad går att spåra till mer grundläggande problem än fluktuation under pandemin.

– Vi har inte dolt någonting från centralbankens sida, när det gäller de strukturella problem som vi har på bostadsmarknaden, säger Ingves till CNBC och tillägger:

– Men samtidigt har det funnits en politisk ovilja att ta tag i de här problemen, och det är därför vi befinner oss i den situation som vi gör.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här är tyske jularaben asylhjälte i BBC

Mördade fyra – skadade hundratals. Mannen bakom terrordådet var huvudperson i ett hjältereportage om muslimer som kämpar för mänskliga rättigheter.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Mer från Ekonomi

Tysk-polsk strid om att lägga vantarna på ryska tillgångar

"Ni använder inte ens euro.". Polska politiker vill norpa tillgångar för 200 miljarder euro.0 

Svensk ekonomi fortsatt sämst i EU

Nordliga lånelandet sticker ut i statistiken.. Svårt att få fart på ekonomin trots alla åtgärder på bostadsmarknaden.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0