– Undvik one-night-stands om du är berusad som man, säger advokaten Kristina Bandrup i SVT-programmet "Sverige möts".
Samtyckeslagen från 2018 innebär att män ska dömas för "oaktsam våldtäkt" om de har sex med en kvinna som efteråt hävdar att hon inte deltog frivilligt i något av sexualaktens "moment". Så kallad omvänd bevisbörda gäller.
– Om du blir misstänkt för våldtäkt har du en förklaringsbörda som man och du måste kunna uppfylla den, säger Kristina Bandrup.
– Det är ganska orättvist, för verbalt svaga män döms, enligt min uppfattning, fortsätter hon.
Snarare än att ge en mer jämlik rättsprocess har mannen fått en ökad förklaringsbörda med lagen, enligt Kristina Bandrup.
– Det finns jättemånga exempel där man byter moment i sexakten och tror man att man har ett samtycke, men så blir det en anmälan, säger hon.
Lagstiftningen drevs igenom av en helt enig riksdag år 2018, trots att Advokatsamfundet i ett remissyttrande avstyrkt det nya lagförslaget och varnat för just de konsekvenser som Kristina Bandrup nu menar har blivit fallet. Dessutom kritiserade samfundet att regeringen inte ens definierat vad ett "nytt moment" är för något i sin nya lag.
"Denna rättsosäkerhet innebär att en person kan riskera ett långvarigt fängelsestraff för att han eller hon inte har förstått att det skett en övergång till ett nytt moment", skrev Advokatsamfundets dåvarande ordförande Anne Ramberg i remissvaret.
Den dåvarande S-regeringen lyssnade dock inte på kritiken, och även Sveriges nytillträdda jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) försvarar den radikala lagstiftningen.
– Jag tycker det är väldigt viktigt att man som kvinna inte ska behöva göra fysiskt motstånd för att det ska bli en våldtäkt. Det ska inte vara en presumtion att kvinnors kroppar är tillgängliga om det inte blir ett fysiskt motstånd, säger ministern i programmet.