Artikeln, med rubriken "20-åring åtalas för våldtäkt på toalett", publicerades av Hallandsposten i tryck den 1 april 2023.
I artikeln redogjordes för hur en ung man åtalats för "oaktsam våldtäkt" i samband med en fest med en grupp ungdomar på ett hotellrum.
Under festen hade 20-åringen sex med en kvinna inne på toaletten. Lokaltidningen redogjorde för detaljerna, bland annat att kvinnan uppgett att hon inte mindes händelsen i detalj på grund av sin berusning.
– Jag pussade ju tillbaka för jag var så packad, jag visste inte ens vad jag gjorde själv, sade hon i förhör.
Hallandsposten skrev: "Mannen satt på toalettstolen och hon satte sig på honom. Hon minns det som att 'han drog henne till sig' men berättar också om att hon knappt kunde stå upp, att alkoholen gjorde kroppen mjuk."
– Jag... minns inte jättemycket liksom för jag minns att jag... sitter på honom och att han drar mig fram och tillbaka så här att jag bara lutar mig mot hans axel. För jag hade ingen ork att ställa mig upp, uppgav kvinnan i förhöret, vilket tidningen citerade.
Hallandsposten beskrev också hur mannen efter händelsen var kvar på hotellet i ungefär en timme ungefär och att de alla under den tiden åt pizza.
"Mannens kamrat, som också var med berättar i förhör med polisen; ’De kom ut och vi fortsatte ha roligt. Vi var där hela natten, sedan på morgonen stack alla’", skrev tidningen vidare.
Artikeln anmäldes bland annat med hänvisning till att den var "tendensiös till förmån för den åtalade mannen" och att reportern redan i ingressen skrev att det var fråga om ett "outtalat samtycke". Artikeln ansågs också innehålla för många detaljer.
Hallandsposten försvarade publiceringen med att både den åtalades och målsägandens version framgick redan i ingressen, men medgav att artikeln blivit för detaljerad.
Medieombudsmannens, MO, anmärkte bland annat på att artikeln redogjorde "för brottsoffrets grad av berusning, vilket i sammanhanget också är en uppgift av integritetskänslig natur".
"Tidningen har, genom den detaljerade rapporteringen, inte iakttagit den hänsyn som krävs vid rapportering om det integritetskänsliga ämnet. Allmänintresset av att rapportera om sexualbrott har inte motiverat den skada som brottsoffret orsakats. Att mediet avpublicerat e-publiceringen efterföljande dag är bra, men även med hänsyn till detta bedömer MO att den publicitetsskada som anmälaren orsakats är oförsvarlig. För det bör tidningen klandras", skrev MO.
Ärendet hänsköts till Mediernas etiknämnd, som nu klandrar Hallandsposten.
Etiknämnden skriver i sitt beslut att det är "anmärkningsvärt att tidningen har valt att publicera detaljerade och ingående uppgifter kring gärningen och att den dessutom har redogjort för målsägandens berusningsgrad och publicerat direkta citat från vad målsäganden har berättat i polisförhör."
"Det som ytterligare förstärker publicitetsskadan i det här fallet är att tidningen har framställt händelsen på ett obalanserat sätt istället för att sakligt referera till åtalspunkterna. Detta sammantaget kan få läsaren att ifrågasätta trovärdigheten hos brottsoffret."
Mot denna bakgrund anser nämnden att tidningen "i flera grundläggande avseenden har brutit mot det pressetiska regelverket och att den publicitetsskada som målsäganden orsakats är så oförsvarlig att tidningen ska klandras för att ha grovt brutit mot god publicistisk sed".