Åtta miljoner färre djur hamnade på svenska tallrikar

Publicerad 17 mars 2021 kl 10.26

Livsstil. Under 2020 minskade den svenska köttkonsumtionen med hela 4,5 procent. Det innebär en minskning med 7,7 miljoner färre individer som konsumerats på svenskarnas tallrikar jämfört med föregående år.

Dela artikeln

Befolkningen i Sverige har inte ätit så här lite kött per person sedan 2001, och minskningen är historiskt stor.

De nya siffrorna för förra året kommer från Jordbruksverket, som ser en fortsättning på en pågående trend mot mer vegetarisk mat, men även en coronaeffekt.

– En ytterligare orsak till minskad köttkonsumtion 2020 kan vara att vi äter något enklare lunchmåltider med mindre andel kött hemma än på restaurangbuffén, samtidigt har efterfrågan på snabblagat kött som färs och charkprodukter ökat, säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Statistiken visar på den lägsta förbrukningen av griskött sedan 1980-talet, och på nivå med 2014 för kycklingkött.

Djurens Rätt har räknat ut att minst 7,7 miljoner färre individer hamnade på svenskarnas tallrikar eller i kylskåpen under 2020 jämfört med 2019, varav fler än 7,6 miljoner var kycklingar och 97.000 var grisar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

"Var extra försiktiga." Judar och homosexuella uppmanas undvika "områden där majoriteten av invånarna är av arabisk härkomst".0 

Mer från Livsstil

Vetenskap

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0