Befolkningen i Sverige har inte ätit så här lite kött per person sedan 2001, och minskningen är historiskt stor.
De nya siffrorna för förra året kommer från Jordbruksverket, som ser en fortsättning på en pågående trend mot mer vegetarisk mat, men även en coronaeffekt.
– En ytterligare orsak till minskad köttkonsumtion 2020 kan vara att vi äter något enklare lunchmåltider med mindre andel kött hemma än på restaurangbuffén, samtidigt har efterfrågan på snabblagat kött som färs och charkprodukter ökat, säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
Statistiken visar på den lägsta förbrukningen av griskött sedan 1980-talet, och på nivå med 2014 för kycklingkött.
Djurens Rätt har räknat ut att minst 7,7 miljoner färre individer hamnade på svenskarnas tallrikar eller i kylskåpen under 2020 jämfört med 2019, varav fler än 7,6 miljoner var kycklingar och 97.000 var grisar.