Mångfalden i rättsväsendet

Invandraradvokater läckte polishemligheter till gängkriminella

Publicerad 3 februari 2021 kl 20.15

Lag & Rätt. En turkisk och en arabisk advokat anklagas av åklagare för att ha försett det kriminella Vårbynätverket med hemlig information från polisen, rapporterar Expressen. Bland annat ska advokaterna ha brutit mot ett yppandeförbud och hjälpt gängen att hitta vapen.

Dela artikeln

Enligt Expressen handlar det om turken Ekrem Güngör, 41, och araben Amir Amdouni, 28, som båda är delägare i advokatfirman Devlet. På Advokatsamfundets hemsida erbjuder firman advokattjänster på kurdiska, turkiska, arabiska och flera andra språk som är vanliga bland kriminella.

"Ni hjälper oss – vi hjälper er" ska gängledaren för Vårbynätverket bland annat ha skrivit till duon enligt Expressens uppgifter.

Advokaterna ska bland annat ha använt Encrochat, en app för kriminella, för att läcka hemlig information från en häktningsförhandling, brutit mot en domstols yppandeförbud, hjälpt Vårbynätverket att lokalisera vapen och hjälpt gänget att undvika att ertappas av polis. Enligt Expressen kallar advokaterna en fiende till Vårbynätverket för ”horungen” och refererar till ett polistillslag som att de ”gjort horhus”.

Ekrem Güngör fick under 2018 och 2019 totalt 11 miljoner kronor i arvode av staten för uppdrag som offentlig försvarare. Amir Amdouni entledigades i höstas från ett försvararsuppdrag avseende mordet i Kungens kurva, vilket enligt Aftonbladet berodde på ”advokatetiska skäl”.

Inom den organiserade brottsligheten ska Güngör ha det interna smeknamnet "kungen" och Amdouni gå under namnet "prinsen", enligt Expressen.

Chefsåklagare Stefan Bergman har nu anmält de båda advokaterna till JK, som ska fatta beslut om eventuella vidare åtgärder.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Basnäringen i norr kan "slås ut". Forskaren spår spökstäder i gröna omställningens spår.0 

Vetenskap

Kultur

Jordås kopierade hela sin Palmeteori från dansk bok. Plankade hela sakinnehållet – nu hyllas han i media.0 

Rasande tittarstorm mot nya Saltkråkan. Starka reaktioner på första bilderna från nyinspelningen.0