IS-kvinnan i Angered
Fatin al-Mandlawi som 14-åring i klass 8B på Gårdstensskolan (vänstra bilden) och som ledare för IS kvinnobrigad i Syrien. Idag heter hon Fatosh Ibrahim och bor återigen i Angered. Montage: Fria Tider.

Hon ledde Islamiska statens kvinnobrigad i Syrien – nu får Fatin, 33, skyddad identitet och bidrag i Sverige

Publicerad 23 december 2020 kl 17.59

Inrikes. Ledaren för Islamiska statens kvinnobrigad i Syrien, Fatin al-Mandlawi, 33, har flyttat tillbaka till Sverige och bor nu i Angered i Göteborg, kan Fria Tider avslöja idag. Skatteverket har gett henne den skyddade identiteten "Fatosh Ibrahim" som hon använder för att lyfta kommunalt socialbidrag och för att driva en svart verksamhet där hon erbjuder sig att hota folk mot betalning.
 – Det är en polisiär fråga. Kommunens del är att erbjuda stöd, säger Zan Jankovski, samordnare mot extremism i Göteborgs stad, till Fria Tider.

Dela artikeln

© Göteborgs Stad

DÅ. Fatin al-Mandlawi i klass 9B på Gårdstensskolan i Göteborg.

© Privat

NU. Fatin al-Mandlawi (Fatosh Ibrahim) idag.

Fatin föddes i Irak som barn nummer fem i den arabiska sjubarnsfamiljen al-Mandlawi. Under gulfkriget i början av 90-talet kom hela familjen till Sverige och hamnade i Eskilstuna. När hon var tio år gammal flyttade familjen vidare till Göteborg.

I juli år 2000 intervjuades sjubarnspappan Mostafa al-Mandlawi av Göteborgsposten om svårigheterna för invandrare att hitta jobb i Sverige.

– Ja, jag hoppas att jag får jobb. Jag har bott i Sverige i tio år och letat jobb hela tiden. Sex år i Eskilstuna och fyra år i Göteborg. I Bagdad hade jag egen fabrik, men här har jag skickat massor av ansökningspapper, utan att något hänt, berättade han i intervjun.

Hösten 2012, i samband med den så kallade "arabiska våren", reste Fatins storebror Hassan al-Mandlawi till Syrien för att ansluta sig till en väpnad grupp närstående den terrorstämplade al-Nusrafronten.

Efter att ha återvänt till Sverige dömdes Hassan 2015 till livstids fängelse för terroristbrott för sin delaktighet i mordet på två tillfångatagna syriska oljearbetare. Motivet för mordet på arbetarna var enligt Göteborgs tingsrätts dom att de var anställda av ett oljebolag som ägdes av syriska staten. Domen fastställdes senare av hovrätten.

Vid samma tidpunkt som Hassan reser till Syrien beslutar sig även hans lillasyster, 25-åriga Fatin, för att lämna Göteborgs­förorten Angered för den syriska staden Raqqa. Där ansluter hon sig till det som senare kommer att bli känt som Islamiska staten.

I Syrien går Fatin al-Mandlawi under aliaset Umm Fidah, vilket kan översättas som "Moder Upprättelse". Hon gifter sig 2013 med en IS-terrorist från Storbritannien. Mannen omkommer samma år, medan Fatin väntar barn. I september 2013 föder hon en flicka.

Fatin al-Mandlawi är en av de första kvinnorna som reser från Sverige till Syrien, och hon blir mycket aktiv i att locka fler kvinnor att resa dit. I en intervju med Kalla Fakta från 2015 beskriver terrorforskaren Magnus Ranstorp "Umm Fidah" som en nyckelperson i IS rekryteringsarbete.

– Hon verkar vara väldigt pådrivande. Hon har agerat utåt som extremt brutal. Brutal när det gäller övertygelse, men det finns också bilder på henne där hon håller vapen. Hon är vapenfixerad, säger han i intervjun.

Kvinnobrigad
Fatin blir inte minst känd som initiativtagare till Islamiska statens kvinnobrigad.

"Kan vi inte starta en brigad för bara systrar och bekämpa svinen och be för martyrskap", skriver hon i ett öppet inlägg på Facebook. Kvinnobrigaden får namnet al-Khansa, en arabisk metafor för skönhet.

Fatin blir ledare för den nystartade IS-brigaden och har som mest mellan 60 och 70 kvinnor under sitt befäl. Kvinnobrigadens huvuduppgift är att se till att övriga kvinnor som lever i islamisternas självutnämnda kalifat följer de strikta sharialagarna.

På en bild som "Umm Fidah" postat på Facebook syns hon på ett torg i IS-huvudstaden Raqqa. På marken ligger kropparna från halshuggna människor. På ett staket bredvid henne är ett avhugget huvud uppsatt på ett staket.

"Va? Snackar du med mig? Ops du har inget huvud' Såhär gör vi med Bashars soldater", skriver "Umm Fidah" på engelska som kommentar till bilden.

Åter till Sverige
Våren 2017 håller Islamiska staten på att kollapsa. Utanför Mosul i Irak rasar strider som leder till att IS i juli samma år tvingas ge upp staden. Samtidigt är terrorgruppens inofficiella huvudstad Raqqa i Syrien omringad av en koalition av IS-fientliga styrkor. Det är bara en tidsfråga innan kalifatet kommer falla.

Fatin al-Mandlawi, som nu är gravid igen, beslutar sig för att fly tillbaka till Sverige. I oktober 2017 föder hon sitt andra barn. Pappan är enligt uppgift till Fria Tider en IS-terrorist som numera sitter i fängelse i Australien. Fatin al-Mandlawi byter namn till Fatosh Ibrahim och beviljas skyddade personuppgifter av Skatteverket. Hon bor numera återigen i Angered.

Under arbetet med detta reportage har Fria Tider flera gånger under sommaren och hösten varit i kontakt med Skatteverket för att fråga på vilka grunder en tidigare IS-krigare beviljats skyddad identitet. Myndigheten har emellertid avslagit begäran, och vi får inte ens ta del av underlaget i maskerad form, eftersom även ett maskerat underlag skulle kunna användas för att lista ut att det är Fatin al-Mandlawi som döljer sig bakom myndighetens skyddade identitet Fatosh Ibrahim.

"Skatteverkets gör bedömning att det finns särskild anledning att anta att Fatin kan lida men om uppgiften om hen (sic!) lämnas ut", skriver myndigheten i sitt beslut.

– Det omfattas av en ganska stark sekretess, förklarar Johanna Sjöberg på Skatteverkets personskyddsavdelning för Fria Tider.

Öppen med IS-bakgrunden
Enligt flera personer som Fria Tider har talat med är den 33-åriga terroristens bakgrund emellertid ingenting hon själv är speciellt angelägen om att hålla hemlig.

– Hon har berättat för mig att hon ville spränga sig själv i luften. Hon har berättat att hon såg när de eldade upp den här jordanska piloten i buren. Hon skryter om att hon varit med i IS, berättar en kvinna med invandrarbakgrund som tidigare umgåtts i kretsarna runt IS-ledaren för Fria Tider.

– Vi skyddar IS soldater och de lever på våra skattepengar. Jag tycker det borde komma fram att våra myndigheter faktiskt skyddar IS-terroriser som varit nere och dödat barn och vuxna, oskyldiga människor, fortsätter hon.

– Jag tycker det är fruktansvärt att det finns en IS-terrorist, fri ute på gatan, som har poserat på ett torg i Raqqa med avhuggna huvuden. Jag vill inte ha en terrorist utanför min dörr.

Enligt kvinnan har Fatin, eller Fatosh som hon numera kallar sig, berättat att hon fått pengar från Säkerhetspolisen och att det är Socialtjänsten i Göteborg som har hjälpt henne med hennes skyddade identitet. Anledningen uppges vara att myndigheten har bedömt att det kan vara mer bekvämt för henne om hon slipper bli igenkänd som terrorist i Göteborg.

Anmäls för hot
Efter återkomsten till Sverige har Fatin försökt dryga ut socialbidraget med att sälja tjänster som marknadsförs som en blandning mellan islam och voodoo, men som i själva verket påminner om traditionell torpedverksamhet. På Facebook kallar hon sig "Fatosh Montana" och utnyttjar sitt kontaktnät av unga kvinnor för att bland annat försöka tjäna svarta pengar på att "kasta besvärjelser" över andra.

Om offren för aktiviteten i själva verket utsätts för brott är inte klarlagt, men verksamheten har flera gånger polisanmälts för bland annat olaga hot. Alla anmälningar mot den före detta IS-terroristen har dock lagts ned.

– Hon går fortfarande runt och hotar unga tjejer och säger att hon ska förstöra deras liv, berättar en av de kvinnor Fria Tider pratat med.

Zan Jankovski är samordnare för arbetet mot våldbejakande extremism i Göteborgs stad. Han berättar för Fria Tider att kommunens skattefinansierade arbete främst handlar om att ge hjälp och stöd till extremisterna, och inte om att ge stöd till deras eventuella brottsoffer.

– Vi har en avhopparverksamhet. Den avhopparverksamheten har några år på nacken, den har funnits ett tag, berättar han.

– Då pratar vi om alla de definierade miljöerna som finns.

Den som hotas eller utsätts för andra brott från de IS-terrorister som återvänt från Syrien, och som svenska staten bestämt sig för att skydda, kan alltså inte räkna med hjälp eller stöd från kommunen.

– Det är en polisiär fråga. Kommunens del är att erbjuda stöd till individer som behöver det, säger Zan Jankovski.

Bild:

© Faksimil

GRÄVGRUPPEN


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.