"Antalet döda i Covid-19 ökar nu oroväckande i Sverige, men det finns starka skäl att misstänka att det sanna antalet är betydligt högre än det som rapporteras av Folkhälsomyndigheten", skriver Annika Dejmek.
Hon hänvisar till att det bara är personer som har en laboratoriebekräftad smitta som rapporteras in i dödsstatistiken. Samtidigt har i princip bara personer som haft behov av sjukhusvård provtagits för viruset i Sverige den senaste tiden.
Samtidigt ska enligt FHM:s riktlinjer patienter "med misstänkta coronasymptom som uppsöker sjukvården men inte är så sjuka att de behöver vårdas inneliggande skickas hem utan att testas och kommer inte heller i fortsättningen att prioriteras", konstaterar professorn.
Dessutom är det många äldre som inte testas över huvud taget.
"Enligt nuvarande riktlinjer kan tester genomföras vid misstänkta fall på särskilda boenden, där de äldsta och sjukaste, med störst risk för att dö av coronavirus vårdas, men av tidningsrapporter framgår att kapaciteten för sådana tester är bristfällig, och patienter riskerar att dö, innan det mobila provtagningsteamet anländer", skriver Annika Dejmek.
Detta innebär i praktiken att ingen som dör i covid-19 hemma kommer att ingå i dödsstatistiken, fortsätter hon.
Enligt Dejmek kan mörkertalet i Italien och Spanien, där mer än dubbelt så många tros ha dött än vad som officiellt registrerats, ge en fingervisning om hur det kan se ut i Sverige: "Och då måste man betänka att Italien har cirka fyra gånger fler sjukhussängar per invånare än Sverige, och gjorde fler test per invånare."