Syrgasförbud på äldreboenden
Utdrag ur Folkhälsomyndighetens tips på palliativ vård.

Läkarlarm om brist på syrgas

Publicerad 12 april 2020 kl 12.02

Inrikes. En specialist i allmänmedicin uppger att syrgas istället för morfin kan rädda livet på äldre med covid-19 som inte får plats inom intensivvården, men att det är svårt att få tag på utrustning för att administrera syrgas till patienter. Han kritiserar även Folkhälsomyndighetens tips om morfin till patienter som kan vara döende i covid-19 då morfin försvårar andning.

Dela artikeln

Jon Tallinger i Tranås varnar på Facebook för att det inte bara är skyddsutrustning och respiratorer som det är brist på i Sverige. Det är även brist på syrgas och utrustning för att hjälpa personer drabbade av covid-19 att överleva med hjälp av extra syrgas. Att få en syrgaskoncentrator som tar syre direkt ur luften och levererar luft med förhöjd syrgashalt till patienten tar enligt Tallinger minst en vecka.

Tallinger, som är specialist i allmänmedicin, är kritisk mot en video som Folkhälsomyndigheten skickar ut till läkare med tips om så kallad "palliativ vård" där det sägs att ”första åtgärden är morfin” – trots att morfin minskar andningsförmågan. Tallinger skriver på Facebook:

”Om jag har en patient som ligger för döden av metastaserad cancer och är 97 år gammal och får covid-19 med andningsbesvär så erbjuder jag syrgas om de vill ha det. Och det finns på akuten. De har rätt att få lite syrgas. Inte enbart morfin som minskar andningsförmågan och söver patienten till döden."

"Om de inte överlever av syrgas och inte får IVA-vård är det helt OK. Men det tar minst en vecka för mig att få fram en beställning på en syrgaskoncentrator. Alla har rätt till syrgas vid covid-19. Jag har redan haft en patient som höll på att dö av syrebrist (84% sat) men som bara fick syrgas ett dygn på sjukhuset och sen kunde åka hem. Enbart syrgas kan vara livräddande vid covid-19”, fortsätter han.

Om den vårdenhet som Tallinger själv jobbar på så skriver han:

”Vi erbjuder alla med syrebrist vid covid-19 syrgas. Det vi behöver göra nu är att skaffa hjälp att få fram industriella mängder syrgas. SNABBT!”

Tallinger avslutar sitt inlägg med:

”Syftet är inte att skapa oro utan syrgas. Jag vill att vi ska ge syrgas för att människor ska överleva. Stora hallar för enbart syrgasbehandling?”

Vårdguiden 1177 förklarar palliativ vård på följande sätt:

"Palliativ vård är vård som kan förebygga och lindra symtom. Ibland kan den också förlänga livet, men inte bota sjukdomen. Du kan få palliativ vård om du har en livshotande sjukdom som du inte kan bli av med. Syftet med den palliativa vården är att du ska ha det så bra som möjligt på alla sätt trots sjukdomen. "

Artikeln är rättad. Jon Tallinger beskrevs i en tidigare version av artikeln som överläkare, vilket inte stämmer.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tysk-polsk strid om att lägga vantarna på ryska tillgångar

"Ni använder inte ens euro.". Polska politiker vill norpa tillgångar för 200 miljarder euro.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Mer från Inrikes

Ikoniske kändisadvokaten avliden. Som van debattör tog Silbersky även pornografin i försvar – och kämpade emot yttrandefrihet.0 

Fick inte jobba med slöja – får 75.000 kronor

Seger för DO.. "Förbud mot religiösa symboler riskerar att utestänga muslimska kvinnor från yrkeslivet vilket vi ser som mycket allvarligt."0 

Svenska folket: Reinfeldt bäst, Åkesson sämst

Topplistan: Mest populära partiledarna sedan 1979.. "I Sverige gillar vi politik som präglas av förnuft, kunskap och rationalitet."0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0