Ansvariga i Sverige invaggar folket i en falsk trygghet när det gäller coronasmittan. Det hävdar Stefan Hanson, specialist i infektionssjukdomar och filosofie doktor i internationell hälsa.
För att få kontroll på covid-19 krävs "jävlar anamma", skriver han i dagens DN. Viruset kommer nämligen inte bete sig annorlunda mot svenskar än mot andras befolkningar.
Det är inte för sent att stänga landet och rädda liv. Men det krävs att regeringen agerar omgående. Snart finns det inga åtgärder kvar mot den "katastrof" som annars hotar.
Enligt Hanson är det uppenbart att Sverige valde samma så kallade flockimmunitetsstrategi som Storbritannien, även om Folkhälsomyndigheten vägrat erkänna det.
Storbritannien valde att byta strategi, eftersom den skulle döda över en kvarts miljon människor. Sverige valde att fortsätta. Detta till följd av Folkhälsomyndighetens dåliga framförsikt och brist på planering för en större epidemi, skriver Hansson. Sverige har inte tillräckligt med tester av den enkla anledningen att Folkhälsomyndigheten inte har beställt det.
Hanson påpekar att statsminister Stefan Löfven (S) har prioriterat att förmedla lugn och trygghet till folket, vilket har fått hans förtroendesiffror att skjuta i höjden. Problemet är att tryggheten han förmedlar är falsk.
Enligt Stefan Hanson borde Sverige följa Norges exempel, där man vidtagit tuffa åtgärder mot smittan. Igår hade Sverige 282 döda och Norge 48. Detta gap kommer successivt växa, säger specialisten. Men just nu har Folkhälsomyndigheten en "vi får se på kurvan om några dagar"- attityd, som inte kommer få stopp på viruset. Redan i helgen väntas Stockholms intensivvårdsplatser ta slut.
Och om Sveriges makthavare verkligen accepterar massdöd av människor med "flockimmunitet" som mål, borde detta sägas och diskuteras öppet. Att mörka det är "oetiskt", enligt Hanson.
"Det gäller att få tvärt stopp på smittöverföringen för att få tid att tänka igenom på nytt och byta riktning. Kom ihåg att det inte finns några garantier för att experimentet om gruppimmunitet fungerar. Det är inte för sent att rädda ett stort antal människoliv", skriver han på DN Åsikt.