Coronaviruset
Spanska sjukan dödade mellan 50 och 100 miljoner människor mellan 1918 och 1920.

Dödligheten i Italien stiger till 6,2 procent

Publicerad 10 mars 2020 kl 19.31

Utrikes. Dagens siffror från Italien visar att 6,2 procent av de drygt tiotusen personer som testats positivt för covid 19 redan har dött. Det tyder på att sjukdomen är farligare än spanska sjukan, och därmed kan vara den värsta sedan digerdöden.

Dela artikeln

Folkhälsomyndigheten beskriver coronaviruset som lika farligt som en vanlig säsongsinfluensa och hävdade in i det sista att risken för allmän spridning i Sverige var låg.

Redan i fredags rapporterade Fria Tider emellertid att dödligheten i Italien snabbt hade hunnit stiga till 4,3 procent, med totalt 197 döda och 4.636 smittade. Vi citerade samtidigt en kinesisk studie som visade att döden inträffar i genomsnitt efter 14 dagars sjukdom, och konstaterade att andelen döda därmed måste väntas fortsätta öka.

Sedan dess har andelen döda fortsatt att stiga och trots att majoriteten av de 10.149 personer som hittills har smittats inte har hunnit vara sjuka i 14 dagar har redan 631 av dem dött. Det går därmed inte att utesluta att den totala dödligheten bland de testade visar sig vara mer än dubbelt så hög.

Varför de italienska siffrorna visar en betydligt högre dödlighet än i Kina och Sydkorea är inte känt i nuläget. En möjlig förklaring, som Folkhälsomyndigheten för fram, är att det är en högre andel äldre och sjuka människor som har smittats i Italien än i övriga världen. Men med över 10.000 smittade blir den förklaringen allt mindre sannolik.

En annan möjlighet är att många i Italien har klarat smittan utan svåra symptom, och därför överlevt smittan utan att testas. Det skulle innebära att den totala dödligheten bland smittade är lägre än den redovisade.

Men bland de mer obekväma tänkbara förklaringarna finns risken att coronaviruset är betydligt mer dödligt för européer än för asiater, och förstås risken för att Kina på något sätt har friserat sina siffror över andelen döda.

Allt är dock inte nattsvart i dagens italienska siffror. Den viktigaste positiva trenden är att smittspridningen tycks minska. Antalet nya smittade var 977 under det senaste dygnet att jämföra med 1.598 nya fall under dygnet mellan söndagen och måndagen.

Det skulle kunna tyda på att Kinas strategi, att få människor att helt isolera sig från varandra, är det fungerande sättet att bekämpa smittan. I Kina minskade smittspridningen först när regeringen i praktiken satte alla personer i de drabbade områdena i husarrest, medan Italien vidtagit mjukare, men liknande, regler de senaste dagarna.

I Sverige har enskilda börjat bunkra mat för att hålla sig isolerade, medan myndigheterna har avrått från det och istället betonat att exempelvis skolplikten gäller även under ett virusutbrott.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

"Var extra försiktiga." Judar och homosexuella uppmanas undvika "områden där majoriteten av invånarna är av arabisk härkomst".0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Mörkad studie visar extrem diskriminering av svenska män vid vårdnadstvister. Hårresande resultatet har inte omnämnts med ett ord i media.0 Plus

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0