För att göra det lättare för unga att skuldsätta sig vill HSB att bankerna ska ställa lägre krav på vad unga ska ha "kvar att leva på" när räntorna är betalda. Dessutom vill man avskaffa amorteringskravet och luckra upp bolånetaket.
HSB:s lobbyister har tagit fram ett PR-dokument med titeln ”Stängda dörrar" där man lyfter fram att unga inte kan låna tillräckligt mycket pengar för att köpa bostad på flera håll i Sverige.
– Det har tillkommit ytterligare ett amorteringskrav, och bankerna har skärpt sina kvar-att-leva-på-kalkyler. Det slår hårt mot unga och unga familjer, säger Anders Lago i SvD.
Anders Lago, som själv bor i en 200 kvadratmeters bostadsrätt i en sekelskiftesfastighet på eftertraktade Torekällberget i Södertälje, delar uppfattningen med flera andra politiker i sin generation.
Moderaterna har till exempel nyligen lagt ett förslag om ett höjt bolånetak, det vill säga att man ska kunna låna mer. Och från bankerna välkomnar man förslaget.
Claudia Wörmann på SBAB säger till Svenska Dagbladet att ett skattefinansierat "bosparande" för unga behövs, för det har man i Norge, och att nya bostäder bör byggas för unga vuxna där de kan bo i "moderna" upplägg med eget sovrum men delat kök och badrum. Lösningen är hittills ovanlig i västvärlden, men många fattiga bor på detta sätt i tredje världen.
Krisräntor genom högkonjunktur
Experter är dock kritiska och menar att det vore bättre om den genomsnittlige boomern istället fann sig i vikande bostadspriser, vilket skulle bli fallet om Sverige anpassade sig till det internationella ränteläget för jämförbara länder.
"Varför pekar inte HSB och alla andra istället på den verkliga orsaken – bostadsbubblans bostadspriser, som drivs uppåt av de rekordlåga krisräntorna?", frågar sig ekonomibloggaren Lars Wilderäng.
Han har samtidigt en teori om varför det så ofta är organisationer som representerar bostadsägare i övre medelåldern, och inte unga, som företräder linjen att det måste bli lättare för unga att skuldsätta sig för att köpa bostäder.
"Alla pyramidspel, inklusive bostadsbubblan, kräver ett ständigt inflöde av nya spelare. Om de unga inte kan komma in och skuldsätta sig för livet, så kommer de befintliga pyramidspelarna aldrig kunna sälja av sina bostäder till aktuella priser", skriver han.
"Ska ned 50 procent"
Han får medhåll av Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, som konstaterat att svenska priser är alldeles för höga, och bör gå ned med minst 50 procent.
– Priserna på svenska bostäder har i princip femdubblats sista tjugo åren. När jag tittar på priser så tittar jag också på underliggande kostnader. Utifrån det så är dagens priser absurt höga, sade han till SVT förra vintern.
– Den kalkylen jag gjort pekar på att priserna bör falla med femtio procent ungefär, sade han vidare.