Industridöden

Svensk bilindustri tros drabbas hårt av USA-tullar

Publicerad 6 november 2019 kl 08.01

Ekonomi. Svensk bilexport till USA skulle bli 36 procent lägre om USA:s aviserade höjning av tullar på motorfordon genomförs. Det framgår av en analys från Kommerskollegium.

Dela artikeln

Donald Trump tillkännagav i maj i år att importen av personbilar och bildelar utgör ett säkerhetshot för USA. Han menar att det är viktigt för landets militära förmåga att man har en tillräckligt stor inhemsk produktion.

USA:s handelsmyndighet har fått i uppdrag att förhandla med EU och Japan för att komma fram till en lösning. President Trump har aviserat att USA kommer att införa tilläggstullar på 25 procentenheter utöver nuvarande tullar om man inte kan komma överens med EU och Japan om att minska USA:s motorfordonsimport på annat sätt. Myndigheten ska återrapportera hur förhandlingarna har gått senast i mitten av november.

Enligt en analys från Kommerskollegium kommer den svenska bilindustrin att drabbas hårt om USA väljer att införa extratullar på bilar och bildelar.

– Svensk bilexport till USA skulle vara 36 procent lägre och den totala svenska bilexporten 2,7 procent lägre än idag om USA inför tilläggstullarna. Även de andra länderna i studien kommer att drabbas i varierande omfattning. Till exempel skulle fordonsexporten från Tyskland och Japan också vara omkring 35 procent lägre med USA:s tilläggstullar, säger Petter Stålenheim vid Kommerskollegium i ett uttalande.

Enligt Stålenheim kommer inte USA att vinna ekonomiskt på att höja tullarna utan istället bli det land som kommer att drabbas hårdast totalt sett.

– För ekonomin i stort är effekterna visserligen små för alla de berörda länderna men i den mån man kan se effekter är de större för USA:s BNP än för de övriga. Totalt så skulle USA:s import av motorfordon bara minska marginellt, med mindre än 1 procent. Importen skulle istället omfördelas så att USA:s grannländer, Kanada och Mexiko, står för en större andel.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fritt fram för USA utvinna Grönlands råvaror utan ockupation

"Du behöver inte äga ön för att utvinna råvarorna". Danmark har länge försökt få utländska bolag att prospektera sällsynta jordartsmetaller på Grönland, utan resultat.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0