Det är ett känsligt område då det mellan de båda länderna råder en territorialdispyt om de så kallade Senkaku-öarna i delstaten Okinawa. Ögruppen är obebodd och den största av öarna är inte till ytan mer än 4 km2 stor. Resterande öar består mest av några kala kobbar och skär utspridda i Östkinesiska havet.
Det är inte öarna som sådana som är intressanta utan de olje- och gasreserver som misstänks ligga gömda under havsbotten i öarnas närhet. Officiellt tillhör ögruppen Japan, men Kina har gjort anspråk på dem sedan 60-talet. Förra månaden tog Japan ytterligare steg för att stärka sitt inflytande över öarna och markera att man inte tänker gå med på en diskussion om vilket land de tillhör.
Ett agerande som kraftigt spätt på konflikten mellan de båda länderna, världens näst största och tredje största ekonomier. I Kina har våldsamma anti-japanska demonstrationer riktats mot japanskägda intressen i landet. Bland annat har återförsäljarbutiker för Toyota och Honda stuckits i brand och vid tennisturneringen China Open nyligen blev en representant från Sony utbuad.
Många kineser väljer dessutom att bojkotta japanska varor, ett hårt slag för Japan då Kina idag är landets största exportmarknad. J.P Morgan beräknar att försäljningen av japanska bilar i Kina kommer att minska med 70% under sista kvartalet i år, turistutbytet mellan de båda länderna faller även det mycket kraftigt då många ställer in resor till det andra landet.
Under förra året drabbades Japan av en mycket kraftig jordbävning med efterföljande tsunami som tillsammans skördade uppemot 16 000 människoliv. Jordbävningen drabbade den japanska ekonomin mycket hårt, de materiella skadorna beräknades uppgå till hundratals miljarder kronor. Stora delar av infrastrukturen, hamnar, kraftverk och viktiga fabriker slogs ut.
Japan kämpar fortfarande med att hämta sig ekonomiskt från förra årets naturkatastrof och de frostiga relationerna med grannen i väst kommer därför som ett hårt slag för världens näst största ekonomi.