"Avmattningen i svensk ekonomi började redan förra året och de kommande åren förblir tillväxten dämpad. Den inhemska efterfrågan tyngs av svackan på bostadsmarknaden samtidigt som viktiga exportmarknader tappar fart. Inflationen ligger inte varaktigt på målet. Trots det höjer Riksbanken räntan i slutet av året. "
Så skriver Nordea på måndagen om sin senaste konjunkturrapport.
Enligt storbanken kommer bostadsbyggandet falla påtagligt och dämpa BNP-tillväxten de kommande två åren. Samtidigt spås hushållen vara försiktiga på grund av oron på bostadsmarknaden.
Prognosen säger att BNP halveras från 2,1 förra året till 1,0 under 2019. 2020 väntas den bli 1,5.
– Svenska hushåll är mycket räntekänsliga och redan små räntehöjningar kan sätta press på bostadspriserna. Att i den miljön göra regelförändringar som till exempel att minska ränteavdraget är riskfyllt och väl sent, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth.
Dessutom kommer en dämpad global efterfrågan tynga industrin och leda till måttliga löneökningar, enligt bankens prognos.
– Nya löneavtal sluts 2020 på i stort samma nivå som idag. Inflationen faller under 2019 och det inhemska inflationstrycket förblir lågt. Trots det höjer Riksbanken räntan i slutet av innevarande år. Det finns inga inhemska skäl att höja räntan, men Riksbanken följer ECB och når nollränta i slutet av året, säger Winsth.
Samtidigt förblir kronan svag då svenska tillväxtfördelar faller bort. Detta sker samtidigt som penningpolitiken inte förändras nämnvärt och bostadsmarknaden fortsätter att utgöra en risk, skriver banken.
– Den gynnsamma och utdragna globala tillväxtperioden är över. I flera länder dämpas tillväxten. Det samtidigt som de politiska utmaningarna är stora. Därtill ska läggas att flera centralbanker signalerar en mindre expansiv penningpolitik i en högt skuldsatt och räntekänslig värld.
– Risken är att 2019 blir ett år med svag tillväxt och fortsatt turbulens.