Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige

Publicerad 19 november 2018 kl 18.12

Kulturnyheter. Uppsala universitetsbibliotek har köpt in ett sedan länge svåråtkomligt men välkänt porträtt av Carl von Linné.

Dela artikeln

Den lilla teckningen – en laverad blyertsteckning, är utförd av Jean Eric Rehn, en av den gustavianska tiden mest kända svenska konstnärer och arkitekter.

Rehn tecknade av Linné runt år 1750, möjligen i Uppsala eller vid något tillfälle då Linné besökte Stockholm. Porträttet har en vardaglig karaktär som så många andra av Rehns skildringar av folk och liv under 1700-talet.

Det rör sig inte om något officiellt porträtt av Linné och det kan vara anledningen till att teckningen i sin samtid inte fick någon större uppmärksamhet. Känt har det däremot varit genom att det blev underlag för en litografi utförd i London 1830, men var originalet befann sig var länge okänt. Litografin kopierades i svensk press i slutet av 1800-talet och fick bildtexten ”Linné i vardagslag”.

Originalet har vid okänd tidpunkt hamnat hos en engelsk adelsfamilj och förmodligen ärvts i flera led. Nu, 2018, har porträttet återvänt till Sverige och Uppsala. 

Linné bär på porträttet både peruk och värja, så frågan är om man verkligen kan säga att han har porträtterats i vardagslag. Det stämmer dock bra med det som Linné skrivit om sig själv: "Linnaeus var intet stor, intet liten, mager … Han brydde sig litet om exteriören, utan trodde att karlen borde pryda kläderna, men ej vice versa."

Porträttet kommer att ställas ut i utställningssalen på Carolina Rediviva i Uppsala från juni 2019 då utställningssalen öppnas efter den nu pågående ombyggnaden.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Kulturnyheter

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Samepolitikern: "Samer är inte svenskar". "Och det beror på att vi är samer."0