Näst högst marginalskatt har Danmark (55,38) följt av Spanien och Nederländerna (båda 52) och Storbritannien (50). För Sveriges räkning tillkommer utöver detta en arbetsgivaravgift på strax över 30 procent, vilket gör den totala skatten på arbete skyhög.
Lägst marginalskatt har Tjeckien (15 procent), Ungern (16) och Slovakien (19).
Marginalskatt avser skatten på den sista hundralappen som högavlönade arbetare (över 587 200 kronor per år före skatt) har i inkomst.
Inkomst av kapital, t.ex. aktieinnehav, är däremot nästan skattefritt i Sverige, till följd av systemet med så kallade kapitalförsäkringar. 2011 var avkastningsskatten för kapitalförsäkringar 0,75 procent av det sparade kapitalet, vilket gör att Sverige har en av världens lägsta skatter på finansiell spekulation.
De höga skatterna på arbete har lett till att Sverige idag är det land som har världens minsta inkomstklyftor samtidigt som vi har de största förmögenhetsklyftorna i EU. Skillnaden mellan rik och fattig är betydligt högre i Sverige än i länder som USA, Hongkong och Tyskland. Medan de tio rikaste procenten i Finland förfogar över 27 procent av tillgångarna äger de tio rikaste procenten i Sverige 72 procent av tillgångarna, enligt en mätning (PDF) från jättebanken Credit Suisse.