Sammanlagt 36 procent av danskarna och norrmännen har fått en annan bild av Sverige de senaste åren, efter asylkaoset 2015.
Det visar en rapport från Svenska institutet, SI, som sammanfattar Sverigebildsstudier som gjorts 2015–2017, skriver SvD.
Enligt rapporten upplever norrmän exempelvis "att mediediskussioner om Sverige är generellt sett negativa och att det rapporteras mycket om oroligheter och våld i det svenska samhället".
"Studien visar även att det bland respondenterna i dessa två länder finns en utbredd syn på Sverige som naivt, politiskt korrekt och som ett land med omfattande samhällsproblem som en följd av Sveriges migrationspolitik", konstaterar SI.
Norrmän och danskar är dessutom "klart mer kritiska till att flytta till Sverige" än personer i andra länder som deltog i studierna.
Svenska institutet bedyrar dock att Sverigebilden fortfarande är positiv i länder där få har tagit del av rapporteringen om Sverige de senaste åren.
– Sverigebilden internationellt är annars övervägande positiv och kännetecknas snarare av stabilitet än förändring, säger Henrik Selin, chef för avdelningen för interkulturell dialog på SI, till SvD.
"Det är troligt att norrmän och danskar har tagit del av en mer frekvent och möjligtvis mer kritisk medierapportering om flyktingkrisen i Sverige på grund av deras geografiska och kulturella närhet. Det är även möjligt att medier och politiska aktörer i Danmark och Norge för fram en mer negativt orienterad bild av Sverige", skriver SI i rapporten.