I en ny rapport genomförd på uppdrag av Svenska Institutet utforskar Carl Marklund, docent i nordiska studier vid Södertörns högskola, hur den svenska neutralitetspolitiken och globala händelser påverkat Sverigebilden i USA.
– Det finns många anledningar till att det i USA finns en viss bild av Sverige, en av dem är föreställningen som Sverige som ett fredligt land med ett välfungerande välfärdssystem. Det har funnits en fascination kring den svenska modellen, hur kapitalet och arbetarrörelsen kunnat nå samhörighet. Men nu är den bilden i svajning och varit under en längre tid, säger han.
Sverigebilden har varit i svaj länge, enligt Carl Marklund.
– Den påverkas av hur Sverige agerar men också av kampanjer från ryska trollfabriker och islamistiska grupper. Och när Sverige nu lämnat neutralitetspolitiken och ansökt om medlemskap i Nato, och välfärdssystemet inte är så starkt som det varit påverkas bilden, säger han.
Marklund fortsätter:
– De största skillnaderna från tidigare är idag diskussionerna om kriminalitet, problem kring integration eller mångkultur. Sverige ses fortfarande på sina håll som ett föregångsland, men allt fler utländska bedömare tycks instämma i den ganska självkritiska samhällssynen som råder här hemma sedan några år.