Det var på utbildningsnämndens senaste möte i Lund som beslut fattades om att behöriga asylsökare över 18 ska få söka till de nationella gymnasieprogrammen i Lund.
– Det gäller inte så många individer mellan 18 och 20 år, men det finns ett signalvärde i beslutet, säger nämndordföranden Anders Ebbeson (MP) till Sydsvenskan.
Syftet är också att de vuxna asylsökarna ska ha något meningsfullt att göra medan de väntar på sitt asylbeslut, menar de ansvariga politikerna. Enligt miljöpartisten Ebbeson har de "ensamkommande" i staden hamnat i ett "ingenmansland" i väntan på asylbesked.
Skolverket skriver dock att personer över 18 egentligen inte har rätt att söka till de nationella programmen, men Lunds kommun har alltså valt att göra ett undantag, vilket är tillåtet.
Moderaterna kritiserar beslutet eftersom kostnaderna kan ge skena iväg om det kommer asylsökare från andra kommuner. Dessutom kan asylsökarna komma att slå ut behöriga svenska elever som också vill komma in, då det är ont om plats på Lunds skolor.
Kostnaden per person beräknas bli minst 105.000 kronor och år, men Anders Ebbeson medger att detta kan vara "lite lågt räknat".
Lund har beslutat att asylsökande ska få kunna gå på gymnasiet. Beräknad kostnad minst 105 000 per person och år. Grattis Lundabor, nu ska vuxna utlänningar gå i samma gymnasieklass som era barn. Och ni betalar för det! Tro inte att det slutar här. Säg nej, rösta #afs2018
— Mikael Simm (AfS) (@MikaelSimm) 21 maj 2018