Inbördeskriget i Syrien och Irak

Storbritannien uppges förbereda krig i Syrien

Publicerad 12 april 2018 kl 08.57

Utrikes. Storbritannien förbereder sig nu på ett militärt angrepp mot Syrien. Det uppger flera medier idag. Enligt Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut är läget "mycket allvarligt", förklarade han i SVT:s Morgonstudion.

Dela artikeln

Det är ännu en påstådd kemvapenattack i Syrien som nu ska ha fått Storbritannien att förbereda sig på krig.

Enligt BBC har premiärminister Theresa May kallat till ett extra regeringsmöte på torsdagen där det ska bestämmas om man ska stödja en militär insats. May ska redan ha skickat ubåtar till Mellanöstern som kan anfalla Syrien med missiler.

Även Storbritanniens förre ledare Tony Blair, som låg bakom Irakinvasionen 2003, stödjer ett militärt anfall mot Syrien.

Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), menar att läget är skarpt och tror det kan komma en attack inom de närmaste dagarna.

Enligt Winnerstig kommer en attack bli mer omfattande än den som USA utförde förra året, då ett 60-tals kryssningsrobotar förstörde en syrisk flygplats. Det blir fler missiler och kanske stridsflyg, menar han.

– Jag tror att det är väldigt allvarligt, sade han i SVT:s Morgonstudion.

Dock har USA:s president Donald Trump i dagarna sänt helt olika budskap. Igår hotade han först med krig med Ryssland, som enligt Trump försvarar "gasmördande djur", alltså Syriens president Bashar al-Assad. En halvtimme senare skrev han ett motsatt budskap om att relationen mellan USA och Ryssland inte måste vara så dålig, och att alla länder kan samarbeta med varandra.

Detta är också ett helt annat budskap mot vad Trump sade innan han blev president. Då var han mycket kritisk till ett anfall mot Syrien, som enligt honom skulle leda till att terrorister tog över landet. Men sedan han blev USA:s president har han blivit alltmer neokonservativ och nyligen knöt han krigshetsaren John Bolton till sin administration.

Syrien har hela tiden förnekat anklagelserna om en kemvapenattack. Den syriska militären hade nästan befriat hela östra Ghouta och avtalat med de så kallade rebellerna Jaysh al-Islam att lämna Douma, uppger RT. Enligt den ryska militären finns det inte ens någon bekräftelse om en kemisk attack från lokalbefolkningen eller från medicinsk personal vid Doumas enda sjukhus. WHO menar dock att runt 500 personer fått "symptom som tyder på exponering för giftiga kemikalier".

Några konkreta bevis om vem som skulle ha utfört den påstådda attacken har inte presenterats. Kritiker mot anklagelserna påpekar att det varje gång ser ut som att Syrien ska vinna det så kallade inbördeskriget, kommer nya beskyllningar om kempvapenattacker.


Nyheter från förstasidan

Aschberg fick Bonniers stora hederspris – för sin kamp mot "mörka krafter"

Hedras med Stora jounalistpriset. Samtidigt prisas Kalla faktas trollfabriksreportage som "Årets avslöjande".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

"Var extra försiktiga." Judar och homosexuella uppmanas undvika "områden där majoriteten av invånarna är av arabisk härkomst".0 

Vetenskap

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0