Den amerikanska ambassaden i Stockholm deltog under förra årets Prideparad. Men nu är det slut på det.

USA:s förbud mot mångfald – så ser det ut

Publicerad 30 mars 2025 kl 17.12

Utrikes. Avskaffade jämlikhetsplaner, stängda mångfaldskontor och ett nytt förbud mot positiv särbehandling. USA:s nya presidentorder mot "radikal DEI-ideologi" är hård, konkret – och svår att kringgå. Även europeiska företag påverkas.

Dela artikeln

Under sin första dag som president undertecknade Donald Trump en exekutiv order med den talande titeln: "Avskaffande av radikala och slösaktiga statliga program för mångfald och särbehandling".

I dokumentet slår presidenten fast att det inte längre ska vara tillåtet att bedriva program inom den federala statsförvaltningen som främjar "Diversity, Equity and Inclusion" – DEI, den amerikanska motsvarigheten till mångfald, jämlikhet och inkludering.

Med andra ord: den federala regeringen får inte längre använda sig av några metoder som särbehandlar individer baserat på kön eller hudfärg – även om syftet är att främja jämlikhet.

Alla DEI-kontor ska stängas
Den nya ordern är ovanligt detaljerad. Den instruerar alla myndigheter att inom 60 dagar säga upp personal som arbetar med jämlikhet- och mångfaldsfrågor:

“Inom 60 dagar från denna order ska varje myndighet eliminera alla sådana positioner, och vidta åtgärder för att omplacera eller avlägsna all personal som utför sådana funktioner.”

Det innebär att alla statliga DEI-kontor och -tjänster ska stängas, inklusive de vanliga rollerna som "Chief Diversity Officer" (mångfalds- och jämställdhetsansvarig). Planer för jämlikhet, såsom så kallade mångfaldsplaner – där det ofta är fråga om åtgärder för att minska ojämlikhet på arbetsplatser – ska också upphöra.

Ett direkt förbud mot positiv särbehandling
Förutom att riva ned DEI-strukturerna, förbjuder ordern även positiv särbehandling i myndigheternas rekryterings- och anställningsprocesser. I ordern från Vita huset framgår det att program som tidigare främjat mångfald nu ska avskaffas:

"Myndigheterna instrueras att omedelbart upphöra med användningen av förmånsbehandling baserat på ras, kön eller etnicitet."

Det innebär att offentliga institutioner inte längre kan ge fördelar till vissa grupper i exempelvis ansökningsprocesser eller genom särskilda förmåner, även om syftet varit att rätta till historisk diskriminering eller snedvridna representationer.

Svårt att kringgå – och stora konsekvenser
En av de mest kraftfulla aspekterna med denna order är att den inte bara handlar om att avskaffa DEI-program – den gör det också väldigt svårt för myndigheter att kringgå.

Den specifika tidsramen på 60 dagar ger en snabb deadline för myndigheterna att följa, vilket gör att eventuella försök att undvika eller förhala implementeringen sannolikt kommer att mötas av allvarliga konsekvenser.

Myndigheterna tvingas också rapportera om alla sina tidigare DEI-initiativ och förklara hur man säkerställt att dessa inte längre kommer att vara i kraft.

Den federala regeringens insyn i dessa åtgärder är också en viktig del av ordern:

“Myndigheterna ska rapportera om sina DEI-relaterade initiativ och vidta åtgärder för att säkerställa att framtida anställningsbeslut baseras på individuella prestationer och meriter, snarare än någon form av ras- eller könsrelaterad preferens.”

Med tanke på att ordern inte bara handlar om avveckling utan också strikt uppföljning, har många bedömare förutspått att de som inte följer ordern kommer att möta allvarliga politiska och juridiska konsekvenser.

Påverkar EU-företag
Det återstår att se exakt hur denna order kommer att påverka det offentliga och privata arbetslivet i USA.

USA har i veckan uppmanat europeiska företag med kontrakt med den amerikanska regeringen att följa president Donald Trumps order och den amerikanska ambassaden i Paris har skickat brev till flera franska företag där de ombeds bekräfta sin efterlevnad av denna order genom att fylla i ett frågeformulär med titeln "Certification Regarding Compliance With Applicable Federal Anti-Discrimination Law".

Denna åtgärd har väckt oro bland europeiska företag och regeringar.

Frankrikes minister för jämställdhet, Aurore Bergé, har kritiserat brevet som ett försök till inblandning i franska företags verksamhet och kallat det en "diktat"


Nyheter från förstasidan

SD kritiserar Frankrike för dom mot Le Pen

Skrämmande och odemokratiskt, enligt partiet. "Som om Magdalena Andersson skulle förbjudas att kandidera efter partilotteriskandalen".0 

Ekonominyheter

Vattenfall förlorade 700 miljoner på vindkraft – storsatsar på mer

Stora förluster i Vattenfalls svenska vindkraft.. Trots miljardsatsningar blöder verksamheten – och nu storsatsas det mer.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.