Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Wallström: Sveriges erkännande av Palestina har skrämt andra EU-länder

Publicerad 22 januari 2018 kl 20.18

Utrikes. Palestiniernas president Mahmud Abbas försöker få fler EU-länder att erkänna Palestina som stat. Men det är ingen som nappar. Enligt Sveriges utrikesminister Wallström kan Israels motreaktion på det svenska erkännandet 2014 ha skrämt andra länder från att gå samma väg.

Dela artikeln

Sverige erkände Palestina som stat den 30 oktober 2014, efter att de rödgröna tagit över regeringsmakten samma år. Men bland övriga EU-länder saknas vilja att göra detsamma.

Just nu är palestiniernas president Mahmud Abbas på besök i Bryssel för att möta EU-ländernas utrikesministrar.

Hans avsikt är att få fler länder att erkänna Palestina, då han tror att det kan vara avgörande för att den så kallade fredsprocessen ska kunna gå framåt. Dessutom hade det varit ett viktigt motdrag mot att USA:s president Donald Trump nu har erkänt Jerusalem som Israels huvudstad, och tänker flytta sin ambassad dit nästa år.

Men att få fler EU-länder att erkänna Palestina är lättare sagt än gjort.

– Vi uppmanar EU-länderna att snabbt erkänna staten Palestina. Detta skulle uppmuntra palestinierna att fortsätta hoppas på fred och öppna dörrarna till fred, sade Abbas innan måndagens möte enligt Europaportalen.

Något gehör för detta ska han dock inte ha fått. Flera europeiska regeringar är starkt pro-israeliska, och de kan även vara rädda för hur Israel skulle reagera. Det menar Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S), som tror att Israels starka reaktion på det svenska erkännandet kan ha avskräckt andra länder från att göra samma sak.

– Jag tror att vi har tjänat som ett sorts avskräckande exempel från Israels sida. Man har markerat gentemot oss och det har kanske påverkat någon, säger utrikesminister Margot Wallström (S) enligt TT.

Det finns en del andra EU-länder som erkänt Palestina, däribland Slovakien, Ungern, Polen och Rumänien. Men östländernas erkännande kom innan Sovjetunionens fall, och har numera ingen betydelse eftersom dessa länder idag är nära allierade med USA och därmed också Israel.

EU:s officiella hållning är dock en tvåstatslösning där Jerusalem ska vara huvudstad för både israeler och palestinier.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0