Okunskapen innebär enligt företaget Matsmart, som beställt mätningen, att mängder av mat slängs helt i onödan.
– Det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerats, säger Matsmarts vd Karl Andersson i ett pressmeddelande.
Den 22 juli börjar rötmånaden och risken för matsvinn ökar. Men många människor slänger mat i onödan, av okunskap. Sifo frågade 1.000 svenskar om de visste skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag.
Totalt 28 procent svarade nej, medan 5 procent svarade vet inte/tveksam.
Okunskapen om datummärkningar kan vara en bidragande orsak till matsvinnet i Sverige. Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige per år. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.
Bäst före-datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället.
– Ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmar sig, säger Karl Andersson.