I somras trädde en tillfällig asyllag i kraft som kraftigt minskar antalet invandrare som beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Bakgrunden till lagen är det asylkaos som Sverige drabbades av 2015 sedan de båda regeringarna Reinfeldt och Löfven öppnat gränserna för att satsa på att ta emot fler invandrare från tredje världen.
Den största förändringen med lagen är att tillfälliga uppehållstillstånd numera är praxis istället för som tidigare; permanenta. Lagen trädde i kraft 20 juli, men tillämpas retroaktivt på ännu ej avgjorda asylärenden från 25 november 2015 och framåt. Lagen upphör emellertid att gälla vid midnatt natten mellan 19 och 20 juli 2019.
Socialdemokraternas partistyrelse har velat göra den tillfälliga lagen helt eller delvis permanent. Det underförstådda syftet med en sådan förändring är att undvika en upprepning av 2015 års asylkaos.
Inför partiets kongress som just nu pågår i Göteborg lanserades därför följande förslag till politisk riktlinje för partiet:
"I EU ska vi driva på för att familjer ska hållas ihop och för att både permanenta och tillfälliga uppehållstillstånd ska kunna ges för att erbjuda skydd."
Men formuleringen om tillfälliga uppehållstillstånd ville många av kongressens ledamöter, efter en intensiv debatt, riva upp. Istället nåddes en kompromiss som lyder:
"Socialdemokraternas principiella inställning är att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering. Vi kommer i EU att arbeta för en förbättring i dessa avseenden."
Partiledningen har alltså inte partiets stöd för att bibehålla den tillfälliga asyllagen. Det innebär att lagen troligen kommer rivas upp efter valet nästa år och Sverige återgår därmed med automatik till den tidigare generösa invandringspolitiken. Ett nytt asylkaos riskerar därmed att drabba Sverige hösten 2019 och framåt om Socialdemokraterna sitter kvar vid makten efter valet.