Expressen kritiseras för hyllningsartikel till islamism

Publicerad 7 januari 2017 kl 10.23
Av Mattias Albinsson

Media. Kvällstidningen Expressen får stark kritik sedan man i en artikel hyllat islamism som en väg till demokrati i Mellanöstern. "Vilket intellektuellt haveri", skriver terrorexperten Magnus Ranstorp på Twitter.

Dela artikeln

Det var i torsdags som kvälls­tidningen publicerade en artikel med rubriken "Islamister kan vara demokratins hopp". Bakom alstret står Expressen-profilen Per Wirtén, tidigare chefredaktör för den vänster­radikala tidningen Arena och numera kultur­skribent på vänster­liberala Expressen.

Vänstergrupp: Sverige har tjänat 900 miljarder på invandringen

I artikeln skönmålas bland annat Muslimska brödraskapet och utmålas som offer för den arabiska vår som lett till den militanta islamismens framväxt i Mellanöstern. Tidningen menar att kampen mot jihadisterna endast kan vinnas om västvärlden allierar sig med mindre blodiga islamister.

"I Mellanöstern är ingen demokrati längre möjlig utan deras medverkan. Och striden mot den revolutionära islamismen kan inte vinnas om de står utanför", heter det.

Den pro-islamistiska artikeln har fått stark kritik i sociala medier. "Vilket intellektuellt haveri på @ExpressenKultur", skriver terrorexperten Magnus Ranstorp. En annan som reagerar är Annika Borg, pressekreterare för Moderaterna i Stockholms stad. "Men. Gode. Tid. Läs på Per Wirten. Det här är allvarligt. På svensk kultursida 'Islamister kan vara demokratins hopp", skriver hon.

Över tvåtusen av Expressens följare på nätet har gillat och spridit artikeln vidare.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Gängkriminell fick jobb som domare – blev folkbokförd på Kalmar tingsrätt

Lagmannen: "Oacceptabelt". Kriminelle domaren saknade känd bostad och skrevs därför på sin arbetsplats av Skatteverket.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Kultur

Ny unik bok om älvdalskans grammatik . Bygger på Frost-Anders dagböcker.0 

"Vi saknar dig": AI-Hitler viral bland unga på Tiktok. Videoklipp med naziledaren får mycket stor spridning.0