Inbördeskriget i Syrien och Irak

Här röjer ryska soldater mineringar i Aleppo

Publicerad 10 december 2016 kl 13.28
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den syriska staden Aleppo är nära att helt erövras av den syriska armén, rapporterar AP. I kampen om staden har syriska armén fått förstärkning från ett flertal andra länder.

Dela artikeln

President Bashar al-Assads viktigaste allierade i slaget om Aleppo är utan tvekan Ryssland. Det är inte bara ryska plan som bombar från luften, på marken finns även ryska soldater som deltar i strider och hjälper till att röja försåts­mineringar.

Den syriska armén har dessutom fått förstärkning av shiitiska soldater från Iran, Libanon, Iran och Afghanistan. I striderna om Aleppo, som innan inbördes­kriget var landets finansiella centrum, har Assad satt in landets elitförband. Det uppges nu bara vara en tidsfråga innan hela staden erövrats av syriska armén.

Under inbördeskriget i Syrien har Aleppo varit ett viktigt fäste för de väst­understödda islamistiska rebeller som kämpat för att störta presidenten från makten. Situationen för rebell­grupperna ser alltmer hopplös ut och om bara några veckor lämnar deras kanske viktigaste bundsförvant, USA:s president Barack Obama, över Vita huset till Donald Trump.

Enligt aktivistgruppen I am Syria har kriget i Syrien krävt 450.000 liv. Gruppen leds av sunni­muslimen och före detta islamisten Ammar Abdulhamid och inte oväntat läggs därför största delen av skulden för dödandet på Assad, regerings­trupperna och Ryssland.

Även om slaget om Aleppo i stor utsträckning kommit att utveckla sig till en interreligiös muslimsk strid mellan shia- och sunni­muslimer finns det undantag. Sunni­muslimska palestinier slåss exempelvis sida vid sida med shiamuslimska syriska soldater.

Anledningen till den tillsynes oheliga alliansen är att Assad och den syriska regeringen tidigare stöttat palestinierna och palestinska väpnade grupper i deras kamp mot Israel. Terror­gruppen Hamas är en sådan grupp som fått såväl pengar som vapen från Syrien, skrev International policy digest för två år sedan.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Utrikes

Parasiten fårstyng hittad – för första gången sedan 1800-talet

Upptäckten på Gotland.. Larver kan deponeras nära människors ögon och läppar.0 

Minst 66 döda på brinnande skidhotell

Tragedin i norra Turkiet.. Gäster försökte rädda sig genom att hoppa och fira ner sig med lakan.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0