Migrationsdomen dömde i dag i två mål som rör frågan. Det rör sig om en syrisk respektive en afghansk familj som har rest in i Ungern via Serbien och sedan åkt vidare därifrån till Sverige.
Migrationsverket beslutade att familjerna skulle överföras till Ungern igen i enlighet med Dublinförordningen, enligt vilken en invandrare ska söka asyl i det första EU-land han eller hon sätter sin fot i.
Men nu beslutar Migrationsdomstolen att invandrarna trots Dublinförordningen ska få stanna i Sverige. Rätten hänvisar till att Ungern i samband med asylkaoset sommaren och hösten 2015 genomförde omfattande förändringar av sitt asylmottagande.
"Dessa förändringar innebär enligt domstolens mening åsidosättanden av mänskliga rättigheter i flera avseenden och har bl.a. inneburit påskyndade asylprocesser som i praktiken innebär att i princip ingen kan erhålla internationellt skydd i Ungern. Vidare riskerar personer som kommit in i Ungern via Serbien att skickas tillbaka till de länder som har utgjort deras resväg och i slutändan riskera att hamna i det land de flytt ifrån utan att ha fått sina asylskäl prövade", skriver Migrationsdomstolen i ett pressmeddelande.
"I förlängningen innebär detta en verklig risk för dessa personer att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling i strid mot artikel 3 i Europakonventionen."
Dagens domar innebär i praktiken ett totalstopp av överföringar till Ungern med stöd av Dublinförordningen för asylsökare som har rest in i Ungern via Serbien. Det innebär att den typen av ärenden återförvisas till Migrationsverket, som får i uppgift att avgöra om asylansökningarna ska prövas i Sverige eller i något annat EU-land.