Fria Tider avslöjar
Marcin de Kaminski (infälld) får 576.000 kronor i statlig årslön för att vara "yttrandefrihetsexpert" på Sida – men betalar ändå inte sina räkningar.

Vänsterakademiker jagas av Kronofogden trots toppjobb på Sida med årsinkomst på 576.000 skattekronor

Publicerad 18 januari 2016 kl 16.36

Inrikes. Som toppbyråkrat på biståndsmyndigheten Sida tjänar vänster­akademikern Marcin de Kaminski över en halv miljon kronor om året. Men nu kan Fria Tider avslöja att han trots de höga offentlig­finansierade inkomsterna förekommer i 39 ärenden hos Kronofogden – där skattebetalarna står som fordringsägare.
 – Det här låter inte bra, säger Johan Hansson, rekryteringschef på Sida.

Dela artikeln

Akademikern och Twitter-profilen Marcin de Kaminski är rättssociolog och har arbetat med att "forska om normer" vid Lunds universitet. Han är sedan april 2014 anställd på Sida, där han jobbar med "yttrande- och nätfrihetsfrågor" enligt en artikel som han skrivit om sig själv på Wikipedia.

Men trots det statliga toppjobbet med en årslön på 576.000 kronor visar en kontroll hos Kronofogden att 34-åringen själv har haft ett mycket stort antal skulder de senaste åren. I 39 fall är det skattebetalarna som är fordringsägare.

– På namnet Marcin Lewi de Kaminski har det funnits 39 skulder registrerade. Den siffran gäller bara skulder till staten, hur många skulder han haft totalt går inte att se eftersom uppgifterna gallras, säger en handläggare på myndigheten till Fria Tider.

Bland de privata skulderna finns flera obetalda räkningar från auktionssajten Tradera.

Enligt Traderas presschef Marcus Almén har de sannolikt uppstått när Kaminski har sålt saker på Tradera och fått betalt av köparen men därefter själv struntat i att betala Traderas auktionsavgift.

– Det kostar ingenting att vara medlem på Tradera så några medlemsavgifter handlar det inte om, säger Almén till Fria Tider.

Just nu har Marcin de Kaminski obetalda skulder på 6.465 kronor – detta trots att han deklarerade en skattefinansierad inkomst på 527.800 kronor redan under 2014. Men eftersom han fortfarande vägrar att frivilligt betala sina skulder har Kronofogden tvingats använda löneutmätning.

– De aktuella målen är till Trafikförsäkringsföreningen. Det finns också detaljer om två enskilda mål som är betalda och åtta allmänna mål som är betalda via löneutmätning, berättar handläggaren.

Som yttrandefrihetsexpert på Sidas tema-avdelning har Kaminski ansvar för flera myndighets­analyser som ligger till grund när Sida beslutar om att betala ut bistånd till främst it- och teknikrelaterade projekt. Bara under 2015 satte myndigheten sprätt på 27,5 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar.

Sida-chefen: "Problematiskt"
Sidas HR-chef Johan Hansson ser allvarligt på Fria Tiders uppgifter om Kaminskis många skulder.

– Det låter inte bra. Det ser jag som problematiskt, säger han.

– Jag kommer att diskutera det med min chef Julia Norinder på måndag, fortsätter Johan Hansson.

Men när Fria Tider ringer tillbaka under måndagseftermiddagen är varken Norinder eller Hansson anträffbara. Sidas presstjänst bekräftar dock att Kaminski idag har en lön på 48.000 kronor i månaden. Vad det är han rent konkret uträttar för pengarna är det dock svårare att ta reda på.

– Han är policyspecialist, yttrandefrihetsexpert här på Sida, säger Sidas pressansvariga Inga-Lill Hagberg.

Samtidigt har Kaminski skrivit inte mindre än 73.000 inlägg på den sociala nätverkssajten Twitter. Många, om inte de flesta, av dem är författade under ordinarie arbetstid. Men när Fria Tider under torsdagen försökte få kontakt med Marcin de Kaminski för att be honom kommentera sin ärendehistorik hos Kronofogden och vad han gör på jobbet valde den 34-årige vänsterakademikern att dölja sina gamla inlägg på Twitter, utan att svara på våra meddelanden. Vi försökte då även att nå honom via telefon vid flera tillfällen, men utan resultat.


Nyheter från förstasidan

Musk om att köpa MSNBC: "Hur mycket kostar det?"

"Hur mycket kostar det?" Vänsterkanalen i kris efter Trumps valvinst.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.