Fria Tider avslöjar
Reza Khelili (M) var en av de invandrarpolitiker som Moderaterna rekryterade till sin riksdagsgrupp under Fredrik Reinfeldts tid som partiledare.

Tidigare M-topp bakom gigantiskt kryptobedrägeri

Publicerad 28 april 2022 kl 15.31

Reportage. Med den falska kryptovalutan King Money lurade bedragare 60.000 iranier på över 300 miljoner kronor i Irans största svindel genom tiderna. Nu kan Fria Tider avslöja att bolaget bakom härvan är ett svenskt aktiebolag som drivs av den tidigare riksdagsledamoten Reza Khelili (M). Han förnekar dock all kännedom om bedrägeriet och tycker inte det är något konstigt med att han saknar vit inkomst.
 – Jag lever på min fru, förklarar han för Fria Tider.

Dela artikeln

Året är 2019 när Reza Khelili köper ett litet aktiebolag som sysslar med stöd till funktionshindrade. Bolaget har drivits av ett iranskt par bosatt i Älvsjö och har bankkonton i SEB via bankkontoret i Globen.

Det har vid den här tidpunkten hunnit gå några år sedan Khelili lämnade sin riksdagsplats för Moderaterna efter att det framkommit att han deltagit i en PR-konferens för regimen i Iran. Han fick platsen av Fredrik Reinfeldt som under sin tid som partiledare satsade stort på att öka antalet tredje världen-invandrare bland partiets ledamöter i kammaren. Men nu har inkomstgarantin alltså löpt ut och Khelili ska sadla om till företagare.

Vad företagets verksamhet går ut på är dock oklart. Till Bolagsverket uppger Khelili att bolaget sysslar med "investering, köp och sälj av industrimaskiner" med mera, medan Skatteverket fortfarande listar "sociala insatser för personer med funktionshinder" som verksamhets­beskrivning. På sin webbplats beskriver sig bolaget idag som "ett globalt fordonsföretag som är ledande inom säkerhet, hållbarhet, onlinedrift och tjänster".

När Fria Tider ringer upp Reza Khelili ger han en mer blygsam bild av verksamheten. Företaget ska sälja reservdelar till bilar, säger han, men har ännu inte kommit igång.

– Vi har skickat en förfrågan till Tyskland om att köpa reservdelar. Vi ska köpa reservdelar, säger Khelili.

Vi ska återkomma till politikerns egna förklaringar. Men vad ingen på SEB eller myndigheterna får klart för sig 2019 är att bolaget inte bedriver någon av de verksamheter det påstår sig syssla med. Istället fungerar det som penningtvättsfront åt kryptovalutan King Money, ett gigantiskt investeringsbedrägeri som några år senare ska komma att skaka Mellanöstern.

Reza Khelilis nu häktade kompanjoner Fereydoun Ghorbanian och Shohreh Mousavi har drivit företaget Baadraan i Iran.

Förutom Reza Khelili tillträder M-veteranens två kompanjoner – en man vid namn Fereydoun Ghorbanian och hans fru Shohreh Mousavi – som ledamöter i styrelsen för bolaget. Där satt de fram till den 17 februari i år, då de plötsligt avgick efter att Iran börjat utreda dem för vad landets myndigheter beskriver som det största investeringsbedrägeriet i landets historia. Sedan dess har de häktats – i Iran – och där sitter de fortfarande frihetsberövade vid denna artikels publicering.

Enligt iransk media har paret genom det svenska bolaget och genom ett iranskt bolag bedrivit ett klassiskt ponzibedrägeri. I korthet har bedrägeriet utförts genom att Reza Khelilis svenska bolag, som idag heter Sweden Amico Invest AB, har gett ut en falsk kryptovaluta med namnet King Money. Det iranska företaget Baadraan har sedan sålt valutan till iranier i Iran.

Baadraan lovade att alla som köpte King Money "när som helst" kunde växla sina King Money till bitcoin. Det gjorde att många kände sig trygga med att köpa den nya kryptovalutan och pengar började strömma in i King Money och berika personerna bakom valutan.

Genom manipulation ökade samma personer sedan värdet på en enhet King Money under kort tid från cirka 4 euro till 4.000 euro, samtidigt som möjligheten att växla tillbaka valutan till bitcoin alltjämt fanns kvar.

Eftersom värdet hela tiden steg var det emellertid få som ville växla in sina innehav till bitcoin och desto fler som ville köpa King Money. Hundratals miljoner kronor strömmade in – när plötsligt möjligheten att växla tillbaka King Money till bitcoin togs bort från bolagets hemsida.

När bluffen var ett faktum beräknas totalt runt 60.000 iranier ha lurats på motsvarande cirka 300 miljoner kronor. Tusentals personer har polisanmält bedrägeriet, enligt den iranska åklagarmyndigheten, och även afghaner finns bland de lurade.

Demonstranter i Teheran kräver att huvudmännen bakom King Money åtalas. Bilder från februari 2022.

Många drabbade har hållit demonstrationer för att förmå myndigheterna att agera mot bluffen. Men kritiker menar att det har tagit alltför lång tid eftersom bluffmakarna inte är vilka som helst.

De inblandade är etablerade personer i Iran och befinner sig på god fot med landets regim. Shohreh Mousavi är vice ordförande för Irans damfotbollsförbund och fallet har fått stor uppmärksamhet i Iran sedan hon greps förra helgen.

Shohreh Mousavi grips av polis för King Money-bedrägeriet.

Sopar undan spåren
Cointext, en nyhetssajt om kryptovalutor, rapporterade redan i maj 2020 att Khelilis svenska bolag användes för att registrera både King Money och en annan kryptovaluta kallad UTByte. Sajten noterade att iranska bloggare redan då anklagade projekten för att vara bedrägerier. Detta beskrevs som en orsak till att Iran började skärpa sitt regelverk för kryptovalutor.

Iran är ett land som har drabbats av hårda sanktioner, och huvudmännen behövde därför ett företag i väst för att kunna registrera den falska kryptovalutan på kända marknadsplatser för kryptohandel och för att kunna genomföra det praktiska och tekniska. Det är där Reza Khelili och hans företag i Sverige har kommit in i bilden.

Under Fria Tiders arbete med denna artikel har Reza Khelili försökt sopa undan spåren av sina kopplingar till kryptobedrägeriet, men de går fortfarande att belägga.

På King Moneys hemsida angavs nyligen M-veteranens svenska bolag, som då hette Sweden Invest Group AB, som ansvarigt företag, komplett med företagets svenska boxadress i Kista. Adressen har dock ändrats i efterhand, och nu påstås det ansvariga företaget istället heta "Sweden Invest GE" och ha sitt säte i Georgiens huvudstad Tbilisi. Enligt det georgiska bolagsregistret finns det dock inget sådant företag registrerat i landet.

Hemsidan Kingmoney.io har blockerat sig från Internet Archive, där det inte längre går att se hur sajten såg ut tidigare. Skärmdumpar som visar sajten innan bolagsnamnet byttes finns emellertid bevarade.

Nyhetssajten Webamooz, ett slags enkelt iranskt Wikileaks som sköts av korruptionsgranskaren Mohammad Jorjandi i USA, granskade Reza Khelilis koppling till King Money-bluffen redan 2020.

Webamooz har också publicerat en bild som visar hur Reza Khelili deltar i en sammankomst med det häktade parets företag Baadraan i Iran. Webamooz konstaterar också att King Moneys tidigare kontaktadress inte bara tillhör till Khelilis svenska bolag utan även Skandinavisk-iranska handelskammaren, där han är ordförande.

Reza Khelili fångades på bild under sammankomsten med Baadraan i Iran.

En annan iransk sajt, Student News Network, granskade också kopplingarna förra året.

Bolagsverket bekräftar att de nu häktade iranierna, Fereydoon Ghorbanian Mashadi och Shohreh Mousavi, tidigare satt i styrelsen för Sweden Invest Group AB. Paret byttes dock ut mot nya ledamöter den 17 februari i år och i mitten av mars bytte företaget namn till Sweden Amico Invest AB.

När Fria Tider når Reza Khelili vill han först inte kännas vid att han och hans företag skulle ha något med King Money att göra. När han sedan ska förklara varför han befann sig på tillställningen med Baadraan i Iran menar han att det är en olycklig slump.

– Det var flera tusen deltagare och jag deltog också som ordförande för Svensk-iranska handelskammaren. Det hade inget att göra med att köpa eller sälja, jag var bara där som representant för föreningen, säger han.

Att de två gripna ställföreträdarna för Baadraan även satt i styrelsen för hans svenska bolag fram till i februari i år beskriver Reza Khelili som ett misstag.

– Vi köpte ett företag för att kunna jobba med dem. Det gick inte, de har inte betalat sina kostnader. Ett företag behöver kontor, anställda och kapital. De betalade inte en krona till Sverige. De är skyldiga mig personligen 110.000 kronor som jag lämnade ur egen ficka, för hyran och det jag bekostade själv för att starta företag. Deras företag som används för King Money ligger i Georgien eller något annat land, det har inget med oss att göra, säger han.

Ni har ändrat det nu ja. Men det var ju ditt företag som tidigare listades på King Moneys hemsida.
– Vad ska jag göra? Jag kan lämna mitt visitkort till dig och du kan använda det och påstå att jag är din affärspartner. Jag visste ingenting förrän förra fredagen och då skrev vi i uttalanden att Svensk-iranska handelskammaren inte har något att göra med det här.

– Jag åker till Iran på fredag för att polisanmäla dem. De får inte använda vårt namn på hemsidan bara för att visa att de har goda kontakter, fortsätter Reza Khelili.

Reza Khelilis företag, som nu alltså heter Sweden Amico Invest AB, skriver på sin egen hemsida att bolaget har som ambition att vara "ett fordonsföretag i världsklass som är ledande inom säkerhet, hållbarhet, onlinedrift och som sätter en ny global standard".

Men bolaget saknar deklarerad omsättning och förutom SEB är det svårt att hitta tecken på att företaget någonsin skulle ha haft några leverantörer, kunder eller andra affärspartners som bedriver vit verksamhet. Khelili kan själv inte nämna några, men har en förklaring.

– Vi startade nyligen, vi ska köpa reservdelar, vi har en hemsida, säger Reza Khelili.

Men du har haft företaget sedan 2019?
– Vi köpte det från en annan person.

Då har ni inte gjort någonting sedan dess?
– Nej nej, tyvärr. Det går inte, det är sanktioner mot Iran. Vi har samma problem med handelskammaren.

Har ni några leverantörer?
– Vi har skickat en förfrågan till Tyskland om att köpa reservdelar.

Vilket företag i Tyskland är det?
– Det, min vän, har du inte med att göra.

Trots skriverierna i Iran de senaste åren och trots att hans två styrelseledamöter häktades för brottet tidigt i våras uppger sig Reza Khelili inte ha hört talas om kryptobedrägeriet förrän förra fredagen.

– Jag har aldrig använt digital valuta, jag kan inte, har inte den utbildningen. Min roll som ordförande för handelskammaren är att hjälpa iranier och göra business-to-business. Jag träffar årligen mellan 500 och 600 företag, men på grund av sanktionerna har ingen kunnat tjäna en enda krona från Iran. Banken har stängt handelskammarens konto på grund av att vi har ett iranskt namn. I våra företag här finns inga pengar, bara skulder, säger han.

Förra året deklarerade den tidigare M-politikern 0 kronor i förvärvsinkomst. År 2019 hade han en deklarerad förvärvsinkomst på 5.600 kronor och ett underskott av kapital på 57.991 kronor.

– Jag har bara förluster, noll inkomst. Jag lever på min fru idag. Jag har inga intäkter. Jag försökte men jag har inte lyckats, kontakter betalar inte mina kostnader idag.

Reza Khelili är idag registrerad som ogift.

Varken Åklagarmyndigheten eller Ekobrottsmyndigheten uppger sig känna till det iranska bedrägeriärendet eller kopplingen till Reza Khelili och hans svenska företag. Någon motsvarande svensk förundersökning mot Reza Khelili eller hans bolag finns inte.

"Jag hittar inget hos oss gällande detta", skriver Niklas Ahlgren, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten, i ett mejl.

GRÄVGRUPPEN


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fritt fram för USA utvinna Grönlands råvaror utan ockupation

"Du behöver inte äga ön för att utvinna råvarorna". Danmark har länge försökt få utländska bolag att prospektera sällsynta jordartsmetaller på Grönland, utan resultat.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.